Σαρωτική επιχείρηση της Interpol κατά του λαθρεμπορίου φαρμάκων σε 90 χώρες
Εξαρθρώθηκαν 66 εγκληματικές οργανώσεις και κατασχέθηκαν εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα σε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις διεθνώς.
Σε μια συντονισμένη επιχείρηση παγκόσμιας εμβέλειας που εκτελέστηκε σε 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν σχεδόν 270 υπόπτους για λαθρεμπόριο φαρμάκων, εξαρθρώνοντας παράλληλα 66 εγκληματικά δίκτυα. Η επιχείρηση «Pangea XVIII», η οποία οργανώθηκε τον Μάρτιο σε όλες τις ηπείρους υπό την καθοδήγηση της Interpol, οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στα 15,5 εκατομμύρια δολάρια. Η διεθνής οργάνωση εγκληματολογικής αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν στη Γαλλία, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη κυκλοφορία μη εγκεκριμένων και πλαστών προϊόντων.
Στο στόχαστρο των εγκληματικών οργανώσεων βρέθηκε ένα ευρύ φάσμα σκευασμάτων, όπως θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία, αναλγητικά, ηρεμιστικά, αντιβιοτικά, αλλά και προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος. Ο γενικός γραμματέας της Interpol, Valdecy Urquiza, υπογράμμισε ότι οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά στους ελέγχους των διαδικτυακών αγορών, στοχεύοντας καταναλωτές που αναζητούν οικονομικές λύσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές έως και θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση της διακίνησης αντιπαρασιτικών φαρμάκων, κυρίως ανθελμινθικών, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για κτηνιατρική χρήση. Τα εν λόγω σκευάσματα διατίθενται παράνομα ως «συμπληρώματα διατροφής» για δήθεν αντικαρκινικές θεραπείες, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Παράλληλα, παρατηρείται διαρκής άνοδος στη ζήτηση στεροειδών και πεπτιδίων από κοινότητες που επιδιώκουν την αύξηση της μυϊκής μάζας. Μεταξύ των σημαντικότερων πληγμάτων που δέχτηκαν τα κυκλώματα ήταν η εξάρθρωση παράνομου εργοστασίου στη Βουλγαρία, ενώ σημαντικές κατασχέσεις σημειώθηκαν στη Μπουρκίνα Φάσο και την Ακτή Ελεφαντοστού.