Διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών σε Φλόριντα και Τέξας
Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες αναμονής για έναν εκ των καταδικασθέντων, οι ΗΠΑ καταγράφουν δέκα εκτελέσεις από την αρχή του έτους.
Η θανατική ποινή επανήλθε στο προσκήνιο με τη διπλή εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις πολιτείες Φλόριντα και Τέξας. Πρόκειται για δύο υποθέσεις που αναδεικνύουν το ζήτημα της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, με τον έναν εκ των δύο καταδικασθέντων να οδηγείται στο τέλος της ζωής του μετά από αναμονή σχεδόν 50 ετών.
Στη Φλόριντα, ο 70χρονος Τζέιμς Χίτσκοκ εκτελέστηκε στις 18:12, έχοντας καταδικαστεί το 1977 για τον φόνο της 13χρονης Σίνθια Ντρίγκερς, που συνέβη το 1976. Ο ίδιος υποστήριζε μέχρι τέλους την αθωότητά του, αποδίδοντας την πράξη στον αδελφό του. Παράλληλα, στο Τέξας, ο 37χρονος Τζέιμς Μπρόουντναξ εκτελέστηκε στις 18:47, έπειτα από την καταδίκη του το 2008 για τη δολοφονία των μουσικών παραγωγών Στίβεν Σουάν και Μάθιου Μπάτλερ.
Οι παραπάνω περιπτώσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εκτελέσεων στις ΗΠΑ σε δέκα για το τρέχον έτος, με τη χρήση θανατηφόρων ενέσιμων διαλυμάτων να παραμένει η επικρατούσα μέθοδος. Σημειώνεται ότι η Φλόριντα έχει πρωτοστατήσει στις εκτελέσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ η χώρα καταγράφει μια αυξητική τάση στις θανατικές ποινές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας. Παρά τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων σε ορισμένες πολιτείες, όπως η εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα ή η χρήση εκτελεστικών αποσπασμάτων στη Νότια Καρολίνα, το νομικό τοπίο παραμένει διχασμένο, καθώς η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες.