Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Άχμαντ αλ Σάρα προτείνει διαπραγματεύσεις για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο Σύρος πρόεδρος θέτει ως προϋπόθεση μια νέα συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ για την αποχώρηση των στρατευμάτων από τα εδάφη που καταλήφθηκαν πρόσφατα.

Ο Άχμαντ αλ Σάρα, ο Σύρος πρόεδρος, ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να ξεκινήσει «μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα που αφορά τα Υψίπεδα του Γκολάν. Η πρωτοβουλία αυτή εξαρτάται άμεσα από την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας ασφαλείας, η οποία θα διασφαλίζει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο αλ Σάρα κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974. Στόχος της Δαμασκού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επιστροφή των ισραηλινών στρατευμάτων στις γραμμές του 1974. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατευμάτων στη ζώνη ασφαλείας που τελεί υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ, ενώ υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν τελεί υπό κατοχή από τον πόλεμο του 1967.

Αν και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι, είχε δηλώσει στα μέσα Φεβρουαρίου ότι οι τρέχουσες συνομιλίες αφορούν αποκλειστικά τις πρόσφατα καταληφθείσες περιοχές, ο αλ Σάρα ανοίγει πλέον τη συζήτηση για το σύνολο του ζητήματος των Υψιπέδων του Γκολάν. Ωστόσο, η θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει σταθερή, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει οποιαδήποτε υποχώρηση από την προσαρτημένη περιοχή, η οποία δεν τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης από τον ΟΗΕ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com