Διπλωματική πρωτοβουλία στο Παρίσι για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ ηγούνται διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια του στρατηγικού περάσματος, παρά την απουσία των ΗΠΑ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μαζί με περίπου 30 αντιπροσώπους, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με κεντρικό στόχο τη δημιουργία μιας αποστολής διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Στη διάσκεψη συμμετέχουν δια ζώσης ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ενώ πλήθος άλλων χωρών από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική θα συνδεθούν διαδικτυακά.
Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα, καθώς από το συγκεκριμένο πέρασμα διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αποκλεισμός της περιοχής έχει προκαλέσει ήδη αισθητή αύξηση στις τιμές της ενέργειας, επιβαρύνοντας τη διεθνή οικονομία. Παρά την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 8 Απριλίου, η ένταση κλιμακώνεται μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Ισλαμαμπάντ, με την Τεχεράνη να διατηρεί το μπλόκο και την Ουάσινγκτον να επιβάλλει περιορισμούς σε πλοία που συνδέονται με ιρανικά λιμάνια.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή, ούτε θα παρευρεθούν στη σημερινή διάσκεψη. Το Παρίσι διευκρίνισε ότι η αποστολή θα είναι αυστηρά αμυντικού χαρακτήρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ναρκοθέτησης ή επιβολής διοδίων στο Στενό. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πρόθυμες να συνεισφέρουν με τα μέσα που διαθέτουν, όπως αεροπλανοφόρα και δυνατότητες αποναρκοθέτησης. Οι διεργασίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε διεθνή σύνοδο στο Νόρθγουντ, κοντά στο Λονδίνο.