Νέος Πρωθυπουργός Ουγγαρίας: Αναστολή κρατικών μέσων και νέα εποχή για τον Τύπο
Ο Πέτερ Μάγιαρ, νικητής των εκλογών, υπόσχεται ελευθερία του Τύπου και ασφάλεια ενεργειακών προμηθειών.
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μάγιαρ, ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από δραστικές αλλαγές που στοχεύουν στην αναμόρφωση του τοπίου των μέσων ενημέρωσης και στην ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου. Μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματος “Tisza” (Σεβασμός και Ελευθερία) στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην αναστολή της μετάδοσης των κρατικών μέσων ενημέρωσης, στην υιοθέτηση ενός νέου νόμου για τα μέσα, καθώς και στην ίδρυση μιας νέας αρχής για την εποπτεία τους.
“Κάθε Ούγγρος αξίζει μια δημόσια υπηρεσία μέσων ενημέρωσης που μεταδίδει την αλήθεια”, δήλωσε ο Μάγιαρ σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό Kossuth, τονίζοντας τη δέσμευσή του για διαφάνεια και αντικειμενική πληροφόρηση. Αυτές οι κινήσεις σηματοδοτούν το τέλος της 16ετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας.
Παράλληλα με τις αλλαγές στα ΜΜΕ, ο νεοεκλεγείς ηγέτης έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των προμηθειών καυσίμων. Όπως τόνισε, θα υπάρξουν άμεσες επαφές με την ηγεσία της πετρελαϊκής εταιρείας MOL, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας τις προσεχείς εβδομάδες.