Διακοπές Ίντερνετ στη Ρωσία: Το Κρεμλίνο υπόσχεται αποκατάσταση, αναβρασμός στην ελίτ
Προσωρινή χαρακτήρα οι περιορισμοί στο mobile internet, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ επιχειρηματιών και αξιωματούχων.
Το Κρεμλίνο προσπάθησε να κατευνάσει τους Ρώσους πολίτες, δηλώνοντας ότι οι διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις ζωές εκατομμυρίων, είναι προσωρινές και θα αρθούν τελικά. Παράλληλα, μια πηγή ανέφερε στο Reuters ότι το είδος αυτό της καταστολής έχει εξοργίσει τμήματα της ρωσικής ελίτ.
Τους τελευταίους μήνες, οι ρωσικές αρχές έχουν διακόψει τη λειτουργία του mobile internet στη Μόσχα για περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ αντίστοιχες διακοπές συμβαίνουν συστηματικά και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας. Επίσημα, οι λόγοι που προβάλλονται αφορούν την απειλή ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προσεγγίσουν τους στόχους τους. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ο κύριος διάδοχος της σοβιετικής KGB, είναι αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια.
Επιπλέον, η εφαρμογή WhatsApp της Meta έχει τεθεί υπό πλήρη αποκλεισμό, ενώ η χρήση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η οποία για αρκετό καιρό υπήρξε το προτιμώμενο ψηφιακό οικοσύστημα για τους Ρώσους, έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Και οι δύο εφαρμογές κατηγορούνται ότι δεν συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία. Παράλληλα, έχει ενταθεί η εκστρατεία για τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), τα οποία χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη της διαδικτυακής λογοκρισίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «λόγοι ασφαλείας» υπαγόρευσαν την ανάγκη λήψης των εν λόγω μέτρων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτά θα είναι προσωρινά. «Είναι σαφές ότι οι περιορισμοί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν προκαλέσει ταλαιπωρία σε πολλούς πολίτες, αλλά… μόλις η ανάγκη για αυτά τα μέτρα παρέλθει, η πρόσβαση στο διαδίκτυο φυσικά θα αποκατασταθεί πλήρως και θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα», ανέφερε ο Πεσκόφ.
**Οργή στους κόλπους της ρωσικής ελίτ**
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, κορυφαίοι επιχειρηματίες, νυν και πρώην αξιωματούχοι, καθώς και τραπεζίτες, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί απώλειες εκατομμυρίων λόγω των διακοπών λειτουργίας. Αυτές οι ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε πιέσεις προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο τον μετριασμό αυτού του είδους της καταστολής.
«Οι περισσότεροι στο Κρεμλίνο αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα, πραγματοποιώντας συναντήσεις και συντάσσοντας έγγραφα για να υποστηρίξουν ότι το μπλοκάρισμα είναι επιζήμιο», δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Η κατάσταση απογοητεύει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και των προσκείμενων στο Κρεμλίνο, και αυτό αναστέλλει τη δυναμική για περαιτέρω καταστολή. Είναι πολύ απίθανο τα πράγματα να χειροτερέψουν. Αντιθέτως, θα εργάζονται για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων».
Δημοσκοπήσεις και ανεπίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πολλοί Ρώσοι αισθάνονται δυσαρέσκεια για την καταστολή, ιδίως για τις διακοπές στο mobile internet, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις περιόριζαν τη δυνατότητα επικοινωνίας μόνο σε κλήσεις και τυπικά μηνύματα κειμένου.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου θεωρείται ως μια πιθανή ένδειξη αναγνώρισης της έκτασης της δυσαρέσκειας, τόσο στην κοινή γνώμη όσο και σε ορισμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες, σχετικά με τις διακοπές του mobile internet και την ευρύτερη καταστολή. Υπάρχει η εκτίμηση ότι το ζήτημα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός για 26 χρόνια, δεν αντιμετωπίζει σοβαρές πολιτικές προκλήσεις, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία που διαρκεί πάνω από τέσσερα χρόνια, τη συνεχή καταστολή των αντιπάλων του και τους αυστηρούς νόμους λογοκρισίας που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών και των φόρων, καθώς και ο εκνευρισμός για την καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου, ενδέχεται να δυσχεράνουν την εξασφάλιση υποστήριξης για το κυβερνών κόμμα ‘Ενιαία Ρωσία’ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.