Τελεσίγραφο Τραμπ προς Ιράν: Οικονομική ασφυξία και απειλές για ναυτικό αποκλεισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει την ένταση με την Τεχεράνη, επιβάλλοντας οικονομικές πιέσεις και απειλές για πλήρη ναυτικό αποκλεισμό, ενώ το Ιράν προειδοποιεί με αντίποινα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει την πίεση προς το Ιράν, επιλέγοντας την οικονομική ασφυξία ως κύριο μέσο, μετά την αποτυχία των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου στο Πακιστάν. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών περνά σε νέο επίπεδο, με τον Τραμπ να καλεί παράλληλα τις χώρες να στραφούν σε αμερικανικές πηγές ενέργειας.
Ενώ η Τεχεράνη διατηρεί, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, επιλογές, πάνω από 120 δεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των TankerTrackers και MarineTraffic. Από αυτά, 68 είναι υπερδεξαμενόπλοια τύπου VLCC, ικανά να μεταφέρουν έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου έκαστο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων από τον κλάδο, λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Τη Δευτέρα, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, ενεργοποιήθηκε ο ναυτικός αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω της ανάρτησής του στο Truth Social, απείλησε με “εξόντωση” οποιουδήποτε πλοίου πλησιάσει τον αποκλεισμό. “Το Ναυτικό του Ιράν βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, εντελώς εξολοθρευμένο. 158 πλοία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “εάν οποιοδήποτε από αυτά τα πλοία πλησιάσει οπουδήποτε στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας, θα ΧΤΥΠΗΘΕΙ αμέσως, με το ίδιο σύστημα εξόντωσης που χρησιμοποιούμε κατά των ναρκόπλοιων. Είναι γρήγορο και βάναυσο.” Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι “Το 98,2% των ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ωκεανού ή θάλασσας έχει ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!”.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως το Ιράν επιθυμεί συμφωνία, δηλώνοντας ότι “η άλλη πλευρά μας πήρε τηλέφωνο. Θέλουν να κάνουν συμφωνία με κάθε κόστος”, αλλά τόνισε την άρνησή του να αποδεχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια χώρα να εκβιάζει τον κόσμο”, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, το Ιράν αντέδρασε προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει πλοία των ΗΠΑ σε περίπτωση απόπειρας αποκλεισμού ιρανικών λιμανιών. Ο Αλαεντίν Μπορουτζερντί, μέλος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας του Ιράν, χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ “στρατιωτική προπαγάνδα” και προειδοποίησε ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία θα “σταλούν στον βυθό της θάλασσας”. Το Ιράν θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει τις πραγματικές δυνατότητες για να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οι απειλές αποτελούν μέρος στρατηγικής πίεσης και δεν αντανακλούν την πραγματική ισορροπία δυνάμεων. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια στρατιωτική πρωτοβουλία, καθώς οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν την απαραίτητη διεθνή στήριξη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, προκάλεσε στο ιρανικό καθεστώς “το πιο σκληρό πλήγμα στην ιστορία του”, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Συνέκρινε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, υπογραμμίζοντας την “ιστορικά πρωτοφανή συνεργασία με τον πρόεδρο Τραμπ και τις ΗΠΑ”.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές στη Wall Street ποντάρουν σε ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, παρά τις αποτυχημένες συνομιλίες, καθώς οι βασικοί δείκτες έκλεισαν έντονα ανοδικά.
Τέλος, την Πέμπτη 16 Απριλίου 2026, συγκαλείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά το βέτο Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Η σύγκληση πραγματοποιείται βάσει του Ψηφίσματος 76/262, μετά την άσκηση βέτο από δύο Μόνιμα Μέλη του ΣΑ ΟΗΕ. Η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Aνναλένα Μπέρμποκ, ανέφερε ότι η συζήτηση θα αφορά «την κατάσταση επί της οποίας ασκήθηκε το βέτο».