Οι Άγιοι Τόποι ανοίγουν ξανά: Προσευχές και ανακούφιση στην Ιερουσαλήμ μετά την κατάπαυση του πυρός
Μετά από 41 ημέρες, πιστοί όλων των θρησκειών επιστρέφουν στην Ιερουσαλήμ, ζώντας στιγμές συγκίνησης και ελπίδας.
Η Ιερουσαλήμ, και συγκεκριμένα η Πλατεία των Τεμενών, ζει στιγμές βαθιάς συγκίνησης καθώς οι Άγιοι Τόποι επαναλειτουργούν μετά την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός με το Ιράν. Έπειτα από 41 ημέρες αποκλεισμού, πιστοί μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι επιστρέφουν στους ιερούς χώρους, βιώνοντας ένα μείγμα δακρύων χαράς και ανακούφισης.
Στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Παλιά Πόλη, ο χώρος αυτός, ιερός και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, είχε κλείσει από την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου. Σήμερα, οι πόρτες άνοιξαν ξανά.
Στο τέμενος Αλ Άκσα, χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν, με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να διασφαλίζει την ασφάλεια. Η επιστροφή στην Πλατεία των Τεμενών χαρακτηρίστηκε «γιορτή» από τους πιστούς, όπως η Σούζαν Αλάμ, ενώ νεαροί άνδρες όπως ο Χάμζα αλ Αφγάνι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους. «Το τέμενος είναι η ψυχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε μια πιστή, ενώ μια άλλη ανέφερε πως η επιστροφή τους ήταν «σαν θαύμα».
Ωστόσο, η κατάσταση αλληλοδιαδέχεται συγκινήσεις και εντάσεις. Στις 6:30 το πρωί, η αστυνομία άρχισε να οδηγεί τους μουσουλμάνους στην έξοδο, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στους εβραίους. Ο χώρος, γνωστός στο Ισραήλ ως Όρος του Ναού, είναι ο ιερότερος για τον ιουδαϊσμό. Παρόλο που οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται την Πλατεία σε συγκεκριμένες ώρες, η προσευχή απαγορεύεται, ένας κανόνας που παραβιάζεται ολοένα και συχνότερα.
Σε απόσταση αναπνοής, στον Ναό της Αναστάσεως, χριστιανοί συμμετείχαν στην πρώτη λειτουργία. Η Ούντε Σλιμάν από την Αιθιοπία, ντυμένη στα λευκά, ξέσπασε σε δάκρυα βγαίνοντας από τον ναό. «Πάει ένας και πλέον μήνας… Ήταν πολύ σκληρό, όμως, δόξα τω Θεώ, ζούμε. Όλοι οι χριστιανοί είμαστε χαρούμενοι σήμερα», δήλωσε. Ο Ιμάντ Μάρκος, Αμερικανοαιγύπτιος επιχειρηματίας, αποκάλεσε το άνοιγμα του ναού «θαύμα» και αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ. Ο πατήρ Ανδρέας, που τέλεσε τη λειτουργία, εξέφρασε την ελπίδα ότι «λίγο-λίγο, θα επιστρέψουν» οι πιστοί.
Στο Τείχος των Δακρύων, εβδομήντα περίπου Εβραίοι προσευχήθηκαν, με την 19χρονη Αΐλα να δηλώνει χαμογελώντας: «Χαίρομαι που επέστρεψα, εδώ είμαστε στο σπίτι μας». Ο Γεχούντα Μπαντέλ, 70 ετών, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, βρέθηκε εκεί με όλη του την οικογένεια για να γιορτάσει το μπαρ-μίτσβα του εγγονού του.
Παράλληλα με το άνοιγμα των Αγίων Τόπων, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στην άρση των περισσότερων περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου συνεχίζεται η σύρραξη με τη Χεζμπολάχ.