Ο Νετανιάχου αποπέμπει προσωπάρχη, νέος διχασμός στην ισραηλινή πολιτική σκηνή
Στο επίκεντρο νέες αντιπαραθέσεις, καθώς ο αντικαταστάτης του αποπεμφθέντος Ζιβ Αγκμόν δέχεται αμέσως επικρίσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε χθες το βράδυ στην αποπομπή του προσωπάρχη του, Ζιβ Αγκμόν, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης. Ωστόσο, ο διάδοχός του, Ίντο Νόρντεν, δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά του και ήδη από σήμερα δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον ισραηλινό Τύπο.
«Ο Ζιβ Αγκμόν θα αφήσει τα καθήκοντά του μέσα στις επόμενες ημέρες με την ανάληψη των καθηκόντων από τον αντικαταστάτη του, τον Ίντο Νόρντεν», ανακοίνωσε ο Νετανιάχου μέσω της πλατφόρμας X, μόλις λίγο μετά από μια δήλωση που υπονοούσε ότι ο Αγκμόν θα διατηρούσε τη θέση του.
Ο Αγκμόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για ρατσιστικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας Εβραίους μαροκινής καταγωγής «μπαμπουίνους». Παράλληλα, είχε ασκήσει σκληρή κριτική σε βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού, καθώς και στη σύζυγο και τον γιο του Νετανιάχου.
Αφού αρχικά αποδέχθηκε τη συγγνώμη του συνεργάτη του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατέληξε τελικά στην απόφασή του να τον αποπέμψει. Ωστόσο, ο νέος επικεφαλής του γραφείου του, Ίντο Νόρντεν, αποτελεί ήδη από σήμερα αντικείμενο κριτικής από Ισραηλινούς δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, τον κατηγορούν ότι δημιούργησε ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα X με σκοπό την προώθηση του βιβλίου του.
Ο Νόρντεν, ο οποίος έχει σπουδάσει νομική και οικονομικά, είναι πρόεδρος του «Φόρουμ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων», ενός δεξιού think tank που τάσσεται σθεναρά εναντίον των υψηλόβαθμων θέσεων στη δημόσια διοίκηση.
Πριν από τον οριστικό διορισμό του, ο Νόρντεν θα υποβληθεί σε έλεγχο ασφαλείας, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση για την εργασία του στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Τους τελευταίους μήνες, το ιδιαίτερο γραφείο του Νετανιάχου έχει απασχολήσει την επικαιρότητα λόγω αρκετών περιστατικών. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος κάτοχος της θέσης, Τζάτσι Μπράβερμαν, άνθρωπος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, κατέθεσε τον Ιανουάριο στην αστυνομία σχετικά με φερόμενη παρεμπόδιση έρευνας, η οποία, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συνδέεται με διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο κατά της Χαμάς.