Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα αναβολή για την Πινάρ Σελέκ: Δικαστική ομηρία ή παρωδία;

Η κοινωνιολόγος, που δικάζεται ερήμην για «τρομοκρατία», καταγγέλλει τη συνέχιση μιας ατέρμονης δικαστικής διαδικασίας, ενώ οι υποστηρικτές της εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Για έβδομη συνεχή φορά, η τουρκική δικαιοσύνη ανέβαλε τη δίκη της Γαλλοτουρκάλας κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ, η οποία εκδικάζεται ερήμην με την κατηγορία της «τρομοκρατίας». Η ίδια η Σελέκ, κατηγορώντας τη διαδικασία για «παρωδία», βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συνοπτική ακροαματική συνεδρίαση που διήρκεσε μόλις επτά λεπτά.

Η 54χρονη πανεπιστημιακός και συγγραφέας, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία, είχε συλληφθεί, υποστεί βασανιστήρια και φυλακιστεί το 1998, κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης έρευνάς της στην κουρδική κοινότητα. Η δίκη της, που αναβάλλεται ανά εξάμηνο, έχει πλέον οριστεί να επαναληφθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσαν μέλη της επιτροπής υποστήριξής της.

«Είμαι έκπληκτη από την ταχύτητα» με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, δήλωσε η Πινάρ Σελέκ, προσθέτοντας ότι η νέα αναβολή «δείχνει ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν». «Πρόκειται αληθινά για μια παρωδία», τόνισε.

Η τουρκική δικαιοσύνη διώκει την ερευνήτρια, ειδική στα κουρδικά φεμινιστικά κινήματα, για σχεδόν 28 χρόνια, παρόλο που έχει αθωωθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν. Σύμφωνα με δηλώσεις υποστηρικτών της, ο δικαστής δήλωσε πως αναμένει απάντηση σε αίτημα έκδοσης από τη Γαλλία. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, είχε αναφερθεί αναμονή για απάντηση της Interpol στο σχετικό αίτημα έκδοσης.

Η Πινάρ Σελέκ συνελήφθη το 1998 στην Τουρκία για τις έρευνές της σχετικά με την κουρδική κοινότητα. Αργότερα, κατηγορήθηκε για σύνδεση με έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους στην αγορά μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης. Απελευθερώθηκε στα τέλη του 2000 και, αν και αρχικά παρέμεινε στην Τουρκία, αναγκάστηκε να εξοριστεί τον Απρίλιο του 2009, πιστεύοντας ότι η επιστροφή της θα οδηγούσε σε άμεση σύλληψη.

Η ευρωβουλευτής Μελίσα Καμαρά, μέλος αντιπροσωπείας που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη από τη Γαλλία, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία ως «νέο κεφάλαιο στη δικαστική παρενόχληση», με στόχο την «σύνθλιψή» της Πινάρ Σελέκ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com