Η επάνοδος της κανονικότητας στις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μέση Ανατολή
Παρά την επαναφορά κάποιων δρομολογίων, οι κλειστοί εναέριοι χώροι και η μειωμένη ζήτηση επιβαρύνουν την αεροπορική κίνηση.
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες από τη Μέση Ανατολή έχουν ήδη αρχίσει να επανέρχονται στα κανονικά τους δρομολόγια. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς ορισμένες αγορές παραμένουν κλειστές. Ο εναέριος χώρος του Ιράκ και του Μπαχρέιν εξακολουθούν να είναι κλειστοί, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αναστολή ή τον περιορισμό των πτήσεων προς αυτές τις χώρες.
Στο Μπαχρέιν, η Gulf Air ανακοίνωσε την επανέναρξη του πτητικού της προγράμματος από τις 7 Απριλίου, μετά από μια περίοδο αναστολής που προκάλεσε σημαντική αναστάτωση στην τοπική επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα.
«Την πληροφορία την είχαμε μόλις χθες. Οι πτήσεις θα ξεκινούν από το Νταμάμ, καθώς ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός. Επιβάτες και πλήρωμα θα μεταβαίνουν οδικώς στο Νταμάμ και από εκεί θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις, όπως συμβαίνει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα έχουμε ένα δρομολόγιο Νταμάμ-Αθήνα, δύο φορές την εβδομάδα», ανέφερε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).
Η κυρία Παπαδοπούλου διευκρίνισε περαιτέρω: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πτώση στη ζήτηση από και προς τη Μέση Ανατολή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κίνηση δεν περιοριζόταν μόνο σε απευθείας πτήσεις, όπως Ντουμπάι–Αθήνα ή Ντόχα–Αθήνα, αλλά περιλάμβανε και μεγάλο όγκο επιβατών από την Άπω Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία, οι οποίοι ταξίδευαν μέσω ενδιάμεσων κόμβων στην περιοχή».
Στα εν λόγω δρομολόγια παρατηρείται σήμερα μια μικρή, αλλά αισθητή μείωση της ζήτησης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε στάση αναμονής, προσδοκώντας τη λήξη της κρίσης. Προς το παρόν, σε άλλες αγορές εκτός της Μέσης Ανατολής, δεν καταγράφονται σοβαρές επιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία προκρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η κατάσταση παραταθεί και επηρεάσει ευρύτερα τη διεθνή ζήτηση και τις αερομεταφορές.