Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση: Αίτημα άρσης καραντίνας και οικονομικής στήριξης λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων
Δυσαρέσκεια και έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς, παρά την απουσία κρουσμάτων.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει την εισήγηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν παρουσιάζει ενεργά κρούσματα στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το ζήτημα των μέτρων, η παράταση της καραντίνας έως τα τέλη Ιουνίου 2026, η ελεύθερη βόσκηση και η οικονομική ενίσχυση των παραγωγών βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης τηλεδιάσκεψης.
Στη σύσκεψη, υπό την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρου Πρωτοψάλτη, με τη συμμετοχή αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, τέθηκαν σοβαρά ζητήματα. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, Πασχάλης Χαρούμενος, επισήμανε την παράταση της καραντίνας, παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα από τον περασμένο Οκτώβριο. Η σύσκεψη εστίασε στον συντονισμό των ενεργειών μετά από νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στη Δυτική Μακεδονία, όπου ισχύουν περιορισμοί παρά το «καθαρό» επιδημιολογικό προφίλ.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης παραμένει σε καθεστώς καραντίνας, γεγονός που εντείνει τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων. Ο κ. Χαρούμενος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Περιφέρειας για την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, χαρακτηρίζοντάς την άδικη απόφαση. Ζήτησε την άμεση άρση της καραντίνας και της απαγόρευσης βόσκησης, καθώς και τη στήριξη της πολιτείας. Περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση, υπογράμμισε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ζωοτροφές, προειδοποιώντας ότι, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα αφήσουν τα ζώα τους εκτεθειμένα στους λύκους και τις αρκούδες.
Η απαγόρευση βόσκησης έχει αυξήσει δραματικά το κόστος ζωοτροφών, υποχρεώνοντας τους κτηνοτρόφους σε σταβλισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κοζάνης, οι κτηνοτρόφοι βιώνουν ασφυκτική οικονομική πίεση και αδιέξοδο, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με αναφορές ακόμη και για παραβιάσεις των μέτρων. Μάλιστα, δύο κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν χθες και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, επειδή επιχείρησαν να βγάλουν τα ζώα τους για βοσκή κοντά στις εγκαταστάσεις τους.
Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Χαρούμενος περιλαμβάνονται:
* Η άμεση άρση της απαγόρευσης βόσκησης και της καραντίνας.
* Η έκτακτη αποζημίωση ύψους 1 ευρώ ανά ζώο για την κάλυψη του αυξημένου κόστους ζωοτροφών.
* Η διασφάλιση της αγοράς ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς.
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε την επιτακτική ανάγκη τα ζώα από τους πρώην Δήμους Νεάπολης και Τσοτυλίου να οδηγούνται για σφαγή στο σφαγείο του Άργους Ορεστικού, κατόπιν ελέγχου, με πρόβλεψη για σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση των εγκαταστάσεων. Η ηγεσία του υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για τη σφαγή των ζώων στο Άργος Ορεστικού, διασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς για την πασχαλινή περίοδο.