Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Τραμπ εστιάζει σε Ιρανό πολιτικό για ειρηνευτική λύση

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ως πιθανό συνομιλητή για τον τερματισμό της κρίσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει διακριτικά τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, ως πιθανό συνομιλητή, ακόμα και ως ενδεχόμενο μελλοντικό ηγέτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης διπλωματικής λύσης για την κρίση με το Ιράν. Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εντοπίσει ένα πρόσωπο ικανό να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, ενώ ο Τραμπ φαίνεται να μετατοπίζει το βάρος από τη στρατιωτική πίεση σε μια πιθανή πολιτική διευθέτηση.

Η αμερικανική διοίκηση εστιάζει την αναζήτησή της για έναν συνομιλητή εντός του ιρανικού πολιτικού συστήματος. Ο 64χρονος Γκαλιμπάφ, παρά τις επανειλημμένες απειλές του προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θεωρείται από ορισμένους στον Λευκό Οίκο ως πιθανός αξιόπιστος εταίρος στην επόμενη φάση της κρίσης. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να στηρίξει αποκλειστικά ένα πρόσωπο, επιδιώκοντας να αξιολογήσει περισσότερους υποψήφιους για να διαπιστώσει ποιος θα ήταν πρόθυμος να συνάψει συμφωνία. «Είναι μια ισχυρή επιλογή, από τους επικρατέστερους», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές και ότι πρέπει να γίνουν δοκιμές χωρίς βιασύνη.

Ο στόχος είναι η επίτευξη μιας διπλωματικής διέξοδος από την κρίση, η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, αναδεικνύεται το ζήτημα της πιθανής ηγεσίας του Ιράν μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν βασικά στελέχη της ιρανικής ηγεσίας από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, τόνισε ότι πρόκειται για ευαίσθητες διπλωματικές συζητήσεις, δηλώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται μέσω των μέσων ενημέρωσης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί η ύπαρξη προσέγγισης με «πολύ ισχυρές» προσωπικότητες στο Ιράν, ανακοινώνοντας πενθήμερη παύση σε «κάθε στρατιωτικό πλήγμα κατά ιρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και ενεργειακών υποδομών» όσο προχωρούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Το πετρέλαιο αποτελεί βασικό παράγοντα στους αμερικανικούς υπολογισμούς, με τον Τραμπ να μην επιθυμεί πλήγμα στο νησί Χαργκ, το σημαντικότερο πετρελαϊκό κέντρο του Ιράν, θεωρώντας ότι μια μελλοντική ηγεσία θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία παρόμοια με αυτή της Βενεζουέλας. Ο στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας ανάλογου με την περίπτωση της Ντέλσι Ροντρίγκες, αντιπροέδρου της Βενεζουέλας.

Ωστόσο, σύμμαχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν επιφυλάξεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να επηρεάσουν άμεσα την επιλογή της ηγεσίας του Ιράν, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γκαλιμπάφ, αν και φιλόδοξος και ρεαλιστής, παραμένει βαθιά προσηλωμένος στη διατήρηση της ισλαμικής τάξης στο Ιράν, καθιστώντας δύσκολες τις σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ουάσιγκτον. Ακόμα και αν ο ίδιος επιχειρούσε συμβιβασμό, το ιρανικό σύστημα ασφαλείας πιθανότατα θα περιόριζε τα περιθώριά του, λόγω έντονης δυσπιστίας προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν εξετάζει επίσης σοβαρά την ανάδειξη του εξόριστου Ρεζά Παχλαβί, θεωρώντας ότι δεν διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση εντός του Ιράν. Αντίθετα, η προσοχή στρέφεται σε πρόσωπα που ήδη κατέχουν θέσεις εξουσίας, αναζητώντας αντίστοιχες περιπτώσεις με το πολιτικό κίνημα των Τσαβίστας στη Βενεζουέλα. Ο Γκαλιμπάφ διέψευσε τις αναφορές περί διαπραγματεύσεων, ωστόσο αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πρόκειται για εσωτερικούς πολιτικούς χειρισμούς. Ο Τραμπ ενδιαφέρεται να προωθήσει συμφωνία ειρήνης εντός της εβδομάδας, επιδιώκοντας πρόοδο στα θέματα των Στενών του Ορμούζ και κατάπαυσης πυρός, δηλώνοντας ότι «ο πρόεδρος, όπως κάθε άνθρωπος, θα προτιμούσε την ειρήνη από τον πόλεμο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com