Ενημέρωση με ένα κλικ

Εννέα αρχαία αγγεία επέστρεψαν στην Ελλάδα από τη Βουδαπέστη

Μετά από πολυετή προσπάθεια, η Ελλάδα επαναπατρίζει σημαντικά κομμάτια της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Ουγγαρία.

Σε μια συμβολική τελετή που έλαβε χώρα στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρέλαβε εννέα αρχαία αγγεία που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα. Η επιστροφή αυτή σηματοδοτεί ένα νέο, σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση μιας μακροχρόνιας υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας και υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της Ελλάδας για την προστασία και την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της.

Τα αγγεία, που είχαν κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους μεταξύ 1970 και 1992, επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά από επίμονες προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2008. Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσα από συστηματική και τεκμηριωμένη εργασία, απέδειξαν την προέλευση των εννέα αγγείων από ανασκαφή στην Αργολίδα.

Κατά την ομιλία της, η Υπουργός Μενδώνη εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση και την υπερηφάνεια της Ελλάδας. “Σήμερα, ο φύλακας των Ατρειδών μπορεί να ανάψει τη φρυκτωρία των Μυκηνών για την επιστροφή των αγγείων, στην πατρίδα τους”, δήλωσε, τονίζοντας ότι η παραλαβή τους είναι μέρα δικαίωσης. “Ένας κύκλος που άνοιξε με την κλοπή και την παράνομη απομάκρυνση αρχαιοτήτων, σήμερα κλείνει με την επιστροφή τους, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, στην Ελλάδα, στην αργολική γη”, πρόσθεσε.

Η διαδικασία, που ξεκίνησε το 2008 με την ενημέρωση των ελληνικών αρχών από την ουγγρική πλευρά, απαιτούσε επιμονή, υπομονή, επιστημονική ακρίβεια και διπλωματική προσήλωση. Η Ελλάδα, αταλάντευτη στις αρχές της, βασίστηκε σε επιστημονική γνώση και τεκμήρια, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και την πεποίθηση ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελεί εμπόρευμα.

Η Υπουργός τόνισε ότι κάθε αντικείμενο που επιστρέφει είναι “ένα στοιχείο του DNA του λαού, μια ψηφίδα της εθνικής και της συλλογικής ταυτότητάς μας. Είναι μια νίκη του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας των λαών”. Επισήμανε, παράλληλα, τη σύνδεση της αρχαιοκαπηλίας με την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη διεθνή δράση κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες παρουσίασαν δυσχέρειες, εντάθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, οδηγώντας τελικά στη συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ουγγαρίας και του Μουσείου Καλών Τεχνών. Η Ελλάδα συνεχίζει τη διεκδίκηση δεκατριών ακόμη αρχαιοτήτων που φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο σύνολο.

Στο πλαίσιο της τελετής, υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας, το οποίο θα ενισχύσει τη συνεργασία τους σε επιστημονική έρευνα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πολιτιστικές ανταλλαγές, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της προσπάθειας για τα υπόλοιπα 13 αγγεία.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Καινοτομίας της Ουγγαρίας, Anita Kiss-Hegyi, αναφέρθηκε στη θεμελιώδη σημασία του ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη και στις μακραίωνες σχέσεις που συνδέουν Ούγγρους και Έλληνες. Τόνισε ότι η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών ανοίγει το δρόμο για το μέλλον, ενώ η υπογραφή του Μνημονίου δημιουργεί νέες δυνατότητες για κοινές έρευνες και εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσημοι από την Ελλάδα και την Ουγγαρία, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνισμού της Βουδαπέστης, σηματοδοτώντας την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής πολιτιστικής αποστολής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com