Σφορή αντιπαράθεση στη Γερουσία: Ο υποψήφιος του Τραμπ για το DHS στο στόχαστρο του Ραντ Πολ
Εντάσεις και προσωπικές επιθέσεις κατά την ακρόαση του Μαρκγουέιν Μάλιν, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας.
Το κλίμα στην ακρόαση του Μαρκγουέιν Μάλιν, προτεινόμενου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) στη θέση της Κρίστι Νοεμ, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Ο υποψήφιος βρέθηκε στο στόχαστρο προσωπικών επιθέσεων από τον επίσης Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ραντ Πολ.
Η υποψηφιότητα του 48χρονου Μάλιν, ο οποίος εξελέγη γερουσιαστής το 2022 μετά από μια δεκαετία θητείας ως βουλευτής, απαιτεί την έγκριση αρχικά από την 15μελή Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας, της οποίας προεδρεύει ο Ραντ Πολ, και στη συνέχεια από την ολομέλεια της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν την πλειοψηφία.
Ο Ραντ Πολ ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα, ζητώντας από τον Μάλιν να εξηγήσει παλαιότερες δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, ο Πολ αναφέρθηκε σε χαρακτηρισμούς του Μάλιν ως «φιδιού» λόγω διαφωνίας σε νομοσχέδιο για τη γεωργία, καθώς και στην αναφορά του Μάλιν ότι «κατανοεί γιατί του επιτέθηκε ένας γείτονάς του» το 2017. «Πείτε μου κατά πρόσωπο, γιατί πιστεύετε ότι μου άξιζε. Εξηγήστε στους Αμερικανούς γιατί θα πρέπει να εμπιστευτούν έναν χολερικό άνθρωπο για να δώσει το παράδειγμα στους πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης και τους συνοριοφύλακες», δήλωσε ο Πολ.
Ο Μάλιν, τον οποίο ο Τραμπ χαρακτηρίζει «μαχητή των MAGA», απάντησε ότι δεν συμφωνούσε με την επίθεση, αλλά κατανοούσε το κίνητρο, κάνοντας σαφή τη διαφορά. Αν και δεν ζήτησε συγγνώμη, κάλεσε τον Πολ να του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. «Μπορώ να το βάλω στην άκρη. Αν είστε πρόθυμος να το βάλετε στην άκρη, αφήστε με να κερδίσω τον σεβασμό σας. Αφήστε με να κερδίσω αυτήν τη δουλειά. Δεν θα σας απογοητεύσω», είπε. Ο Ραντ Πολ, ωστόσο, επέμεινε, ρωτώντας αν κάποιος που επικροτεί τη βία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διευθύνει μια υπηρεσία που αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαχείριση της βίας.
Στην Επιτροπή, οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οκτώ μέλη. Ένας εκ των Δημοκρατικών, ο Τζον Φέτερμαν, έχει δηλώσει ότι είναι «ανοιχτός» στην έγκριση της υποψηφιότητας. Ο ίδιος ο Μάλιν έχει θέσει ως στόχο του να μην βρίσκεται το DHS καθημερινά στα πρωτοσέλιδα μέσα σε έξι μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απολύσει την Κρίστι Νοεμ πριν από δύο εβδομάδες, μετά από μια αντιμεταναστευτική εκστρατεία του υπουργείου της, η οποία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, ιδιαίτερα μετά από επιχειρήσεις κατά παράτυπων μεταναστών στη Μινεάπολη, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί πολίτες από ομοσπονδιακούς πράκτορες, η Ρενέ Γκουντ και ο Άλεξ Πρέτι. Σημειώνεται ότι ο Μάλιν είχε χαρακτηρίσει τον Πρέτι «διαταραγμένο άτομο», δήλωση από την οποία αποστασιοποιήθηκε σήμερα.