Ενημέρωση με ένα κλικ

Κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Ελλάδα με βροχές, χιόνια και σκόνη

Ανοιξιάτικος χειμώνας με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό και ισχυρούς ανέμους.

Ένα έντονο κύμα κακοκαιρίας πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα, φέρνοντας μαζί του βροχές, καταιγίδες και χιόνια, παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο δείχνει 18 Μαρτίου. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν εντυπωσιακά ύψη βροχής στο Αιγαίο, με τα Κουφονήσια να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 29 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 14:00. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη.

Η κακοκαιρία, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως και τις 20 Μαρτίου, έχει χωρίσει τη χώρα στα δύο: ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα νότια θαλάσσια τμήματα, ενώ οι υψηλότερες κορυφές καλύπτονται από ένα «λευκό» τοπίο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση είναι τα Κουφονήσια (29 mm), η Κερασιά Καρδίτσας (18.6 mm), το Έλος Χανίων (17.2 mm), η Οξυά Καρδίτσας (16.6 mm), το Μουζάκι Καρδίτσας (16.4 mm), η Πεζούλα Καρδίτσας (15.8 mm), οι Κωφοί Μαγνησίας (15.4 mm) και το Πολύδροσο Φωκίδας (14.4 mm).

Την ίδια ώρα που οι Κυκλάδες δέχονται τον κύριο όγκο της βροχής, στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, οι βροχές μετατράπηκαν σε χιονοπτώσεις. Η γενικευμένη αστάθεια επιβεβαιώνεται από τους 172 σταθμούς που κατέγραψαν σημαντικές ποσότητες νερού. Επιπλέον, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα έκαναν την κατάσταση ιδιαίτερα αποπνικτική στα νότια.

Η θερμοκρασία παραμένει σε επίπεδα κάτω από το κανονικό για την εποχή στα βόρεια, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο έφτασαν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι βροχές θα συνεχιστούν την Πέμπτη 19/03 κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο, το Κεντρικό Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές. Καταιγίδες θα πλήξουν κυρίως το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Την Παρασκευή 20/03, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα ανατολικά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, με σταδιακή εξασθένηση. Το Σαββατοκύριακο, αναμένονται ασθενή φαινόμενα κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές, με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Στην Αττική, οι βροχοπτώσεις, αν και συνοδεύονται από αφρικανική σκόνη, έχουν συμβάλει στη μείωση των συγκεντρώσεών της κοντά στην επιφάνεια, διατηρώντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε σχετικά καλά επίπεδα. Ωστόσο, οι λασποβροχές αναμένεται να είναι έντονες, ιδιαίτερα την Πέμπτη 19/03 στην Κεντρική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com