Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέες Διευκρινίσεις για το Τέλος Υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Το Υπουργείο Ανάπτυξης αποσαφηνίζει την εφαρμογή του τέλους κατά τη σύσταση και αύξηση κεφαλαίου ανωνύμων εταιρειών

Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του τέλους υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) κατά τη σύσταση και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), μετά από ερωτήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νόμου 5255/2025. Μια εγκύκλιος-οδηγία, υπογεγραμμένη από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Ναπολέοντα Μαραβέγια, αποσαφηνίζει τον τρόπο υπολογισμού του τέλους, τις περιπτώσεις επιβολής του, καθώς και την εφαρμογή του σε εταιρικούς μετασχηματισμούς, όπως συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, η υποχρέωση απόδοσης του τέλους αφορά αποκλειστικά τις ανώνυμες εταιρείες και επιβάλλεται σε δύο βασικές περιπτώσεις: κατά τη σύστασή τους και κατά την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Το τέλος ανέρχεται σε 1‰ (ένα τοις χιλίοις) και υπολογίζεται επί του ποσού του μετοχικού κεφαλαίου ή της αύξησής του, καθώς και επί της διαφοράς που προκύπτει από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Το τέλος επιβάλλεται:
* Κατά την αρχική σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που ιδρύεται με μετοχικό κεφάλαιο 80.000 ευρώ, καταβάλλει τέλος 80 ευρώ.
* Σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών που οδηγούν στη σύσταση νέας Α.Ε., όπως διάσπαση ή συγχώνευση με σύσταση νέας εταιρείας. Το τέλος υπολογίζεται επί της συνολικής θετικής καθαρής θέσης που μεταφέρεται στη νέα εταιρεία, όπως προκύπτει από την έκθεση αποτίμησης.
* Κατά την τακτική ή έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υφιστάμενης Α.Ε.
* Σε αυξήσεις κεφαλαίου που προκύπτουν από συγχωνεύσεις με απορρόφηση, διασπάσεις με απορρόφηση ή μετατροπές άλλων νομικών μορφών (ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ) σε ανώνυμες εταιρείες.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το τέλος υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της καθαρής θέσης που εισφέρεται ή της αύξησης κεφαλαίου, ανεξαρτήτως αν μέρος αυτού κεφαλαιοποιείται ή μεταφέρεται σε αποθεματικό.

Όταν νέες μετοχές εκδίδονται με τιμή διάθεσης μεγαλύτερη από την ονομαστική τους αξία, το τέλος υπολογίζεται και επί της διαφοράς υπέρ το άρτιο. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 40.000 ευρώ, εκδίδοντας μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ αλλά τιμής διάθεσης 120 ευρώ, η διαφορά των 8.000 ευρώ συνυπολογίζεται στη βάση υπολογισμού του τέλους, οδηγώντας σε υπολογισμό επί συνολικού ποσού 48.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο τέλος δεν ισχύουν απαλλαγές που προβλέπονται από αναπτυξιακούς νόμους ή άλλες ευνοϊκές διατάξεις, καθώς αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 42 του νόμου 5255/2025. Οι διευκρινίσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες για την ορθή εφαρμογή των νέων διατάξεων από τις επιχειρήσεις, τους συμβολαιογράφους και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com