Ενημέρωση με ένα κλικ

Ένα Σαββατοκύριακο ανοιξιάτικων θερμοκρασιών ακολουθείται από επιδείνωση του καιρού

Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας δίνουν τη θέση τους σε ισχυρούς ανέμους, βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά

Ένα Σαββατοκύριακο με χειμωνιάτικη ψύχρα κατά το ξημέρωμα, αλλά με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναλυτή καιρού, Γιώργου Παπακωστόπουλου, την Κυριακή 15 Μαρτίου, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες των πρώτων πρωινών ωρών, η ηλιοφάνεια θα ανεβάσει τον υδράργυρο, φτάνοντας το μεσημέρι τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές. Στη Δυτική Ελλάδα και τη νότια Κρήτη, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να αγγίξουν τους 19 με 20 βαθμούς, διαμορφώνοντας ένα ήπιο σκηνικό.

Οι βροχές θα είναι περιορισμένες και τοπικές, κυρίως στα ορεινά της Πίνδου και της Πελοποννήσου. Ασθενείς βροχές ενδέχεται να σημειωθούν από το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα, καθώς ένα σύστημα από το Ιόνιο θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η υπόλοιπη χώρα θα απολαύσει διαστήματα ηλιοφάνειας με παροδικές νεφώσεις, χωρίς αξιόλογα φαινόμενα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο παρουσιάζουν εξασθένηση, πνέοντας βόρειοι 4 με 5 μποφόρ, με τοπικές ενισχύσεις έως 6 μποφόρ στο ανατολικό Αιγαίο και το Καρπάθιο πέλαγος. Στο Ιόνιο, οι νοτιοανατολικοί άνεμοι των 4 με 5 μποφόρ αναμένεται να ενισχυθούν από τη νύχτα, μεταφέροντας ισχυρότερο νοτιοανατολικό ρεύμα.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα, ο καιρός αναμένεται να μεταβληθεί σταδιακά. Ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στο Ιόνιο θα κινηθεί νότια της χώρας, φέρνοντας μαζί του πολύ ενισχυμένους ανέμους. Από Τρίτη έως Πέμπτη, οι άνεμοι ενδέχεται να φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ, με ριπές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Παράλληλα, αναμένονται επίμονες βροχές, κυρίως στη νότια Ελλάδα, με έμφαση στην Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο. Από την Τετάρτη, τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές. Η επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων θα επιφέρει ψυχρότερες αέριες μάζες από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να μην ξεπερνούν τους 10 με 12 βαθμούς στις ανατολικές περιοχές.

Το χειμωνιάτικο σκηνικό θα ολοκληρωθεί με χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, κυρίως στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να κατέβουν σε υψόμετρα 700 έως 1.200 μέτρων. Στην Αττική, πιθανές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Πάρνηθα και ίσως στην κορυφή της Πεντέλης.

Προς το τέλος της εβδομάδας, προβλέπεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, με επιστροφή σε ανοιξιάτικες συνθήκες, αν και η ατμόσφαιρα θα παραμείνει ασταθής. Ο αναλυτής καιρού επισημαίνει ότι αυτή η περίοδος του έτους συχνά χαρακτηρίζεται από τους ισχυρούς βοριάδες, τους «όρνιθες ανέμους», που φέρνουν απότομες μεταβολές του καιρού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com