Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Ζελένσκι συναντά τον γιο του τελευταίου Σάχη του Ιράν και ζητά ένα ελεύθερο Ιράν

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκφράζει την επιθυμία για ένα Ιράν απαλλαγμένο από τη συνεργασία με τη Ρωσία και τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε σήμερα στο Παρίσι συνάντηση με τον Ρεζά Παχλαβί, γιο του τελευταίου σάχη του Ιράν. Κατά τη συνάντηση, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη βούληση της Ουκρανίας για ένα “ελεύθερο Ιράν, που δεν θα συνεργάζεται με τη Ρωσία”.

Σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Ουκρανία θέλει πράγματι να δει ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν θα συνεργάζεται με τη Ρωσία και δεν θα αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον κόσμο”, επεσήμανε, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξάγει εδώ και τέσσερα χρόνια με τη Ρωσία, η οποία έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν.

Το Ιράν, το οποίο από τις 28 Φεβρουαρίου δέχεται πλήγματα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανταποδίδει με εκτοξεύσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή, στοχοθετώντας τη θαλάσσια κυκλοφορία στον Κόλπο.

Για τον Ζελένσκι, είναι “καθοριστικής σημασίας το ιρανικό καθεστώς να μην έχει κανένα όφελος” από την τρέχουσα σύγκρουση, και ο ιρανικός λαός να έχει τη δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος το μέλλον του. Ο Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική λύση για την ηγεσία του Ιράν, σε περίπτωση που πέσει η νυν θεοκρατική δημοκρατία.

“Είμαι ευγνώμων στον πρίγκιπα διάδοχο για τις σαφείς του διαβεβαιώσεις υποστήριξης στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ομάδες μας θα παραμείνουν σε επαφή”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία κυρίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς Shahed, τα οποία η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κατά χιλιάδες για να πλήξει ουκρανικές υποδομές. Σημειώνεται ότι πλέον αυτά τα αεροσκάφη παράγονται στη Ρωσία υπό την ονομασία Geran-2.

Το Κίεβο εκφράζει την ανησυχία ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να εκτρέψει τη διεθνή προσοχή από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και κυρίως από την επιτακτική ανάγκη της χώρας για αντιαεροπορικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί, που χρησιμοποιούνται εκτενώς στον Κόλπο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων και drone, είναι απαραίτητοι για την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com