Ενημέρωση με ένα κλικ

Ο Τζέι Ντι Βανς και η αντίθεσή του στην επιχείρηση στο Ιράν: Διαφωνίες στον Λευκό Οίκο

Αποκαλύψεις για τις επιφυλάξεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την στρατιωτική δράση, λίγο πριν την τελική απόφαση.

Ακόμα και με τη δημόσια υπεράσπιση της επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Τζέι Ντι Βανς, γνωστός για τις επιφυλάξεις του σχετικά με την εξωτερική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε ιδιωτικά τη διαφωνία του λίγο πριν την απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Αντιπρόεδρος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου, βάζοντας τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με τη στάση του απέναντι στη στρατιωτική δράση, σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, χαρακτήρισε τον Βανς ως “σκεπτικιστή”, “ανήσυχο για την επιτυχία” και “αντίθετο” στον πόλεμο κατά του Ιράν, μέσω μηνύματος κειμένου. Ένας δεύτερος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Βανς είναι να παρουσιάζει όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες στον πρόεδρο και την κυβέρνηση, διασφαλίζοντας ότι είναι “πλήρως υποστηρικτικός” μόλις ληφθεί η απόφαση.

Ο σκεπτικισμός του Βανς για τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, ο οποίος πηγάζει και από τις εμπειρίες του ως πεζοναύτης στο Ιράκ, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική του στάση για τις πιθανές επιτυχίες της επιχείρησης, τροφοδοτεί τις φήμες για δυσαρμονία στον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βανς εκφράζει διαφωνία με τον Τραμπ σε θέματα στρατιωτικής δράσης. Πέρυσι, κατά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος φέρεται να σχολίασε σε συνομιλία του ότι θεωρούσε την κίνηση “λάθος”. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δημόσιων δηλώσεων, όπου εκφράζει τους λόγους της διαφωνίας του με τον πόλεμο κατά του Ιράν.

Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτή τη διαφορετική οπτική, δηλώνοντας στο Μαρ-α-Λάγκο ότι ο Βανς ήταν “φιλοσοφικά λίγο διαφορετικός” από εκείνον, “λιγότερο ενθουσιώδης για να πάμε”, αλλά “ακόμη αρκετά ενθουσιώδης”. Ο Βανς δεν έχει επεξηγήσει αυτή τη “φιλοσοφική” απόκλιση, ενώ οι συνεργάτες του αποφεύγουν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου σχολίασε ότι ο Βανς είναι “το επίκεντρο συνεχών διαρροών”, με αποτέλεσμα να έχουν δημοσιευτεί “αμέτρητες αντικρουόμενες εκδοχές” των απόψεών του, υποδηλώνοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης “δεν έχουν καμία ιδέα για το τι λένε”. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, διέψευσε κατηγορηματικά τις προσπάθειες δημιουργίας ρήγματος, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος ακούει ποικίλες απόψεις από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και λαμβάνει αποφάσεις προς το συμφέρον της χώρας.

Εσωτερική πηγή, οικεία με τη σκέψη του Βανς, ανέφερε ότι ο Αντιπρόεδρος θεωρούσε απαραίτητη την άμεση επίθεση, καθώς η καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες από τις ΗΠΑ, λόγω πιθανών διαρροών στρατιωτικών σχεδίων.

Παρόλα αυτά, από την έναρξη των επιθέσεων, ο Βανς έχει υιοθετήσει δημόσια στάση στήριξης στους στρατιωτικούς στόχους του προέδρου, αν και χωρίς τη θριαμβευτική γλώσσα του Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη “κερδίσαμε τον πόλεμο”. Στις 2 Μαρτίου, ο Βανς είχε δηλώσει στο Fox News ότι “ο Τραμπ δεν θα εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο που δεν έχει τέλος και χωρίς σαφή στόχο”, τονίζοντας ότι ο “απλός” στόχος της καταστροφής της πυρηνικής ικανότητας του Ιράν θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από παγίδες όπως αυτές του Ιράκ ή του Αφγανιστάν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com