Ενημέρωση με ένα κλικ

Τιμούμε σήμερα 10 Μαρτίου: Η συγκλονιστική ιστορία του Αγίου Κοδράτου και των συν αυτώ

Μια ματιά στο εορτολόγιο και τη θαυμαστή ζωή των Αγίων που μαρτύρησαν για την πίστη τους.

Σήμερα, Τρίτη 10 Μαρτίου, το εορτολόγιο τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοδράτου του εν Κορίνθω και των συν αυτώ, καθώς και του Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυροειδή του εν Αδριανουπόλει και της Οσίας Αναστασίας της Πατρικίας. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα.

Η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα τους Αγίους Κοδράτο, Ανεκτό, Παύλο, Διονύσιο, Κυπριανό και Κρήσκην. Αυτοί οι πιστοί φίλοι υπέστησαν μαρτύριο κατά τους διωγμούς των αυτοκρατόρων Δεκίου (249-251 μ.Χ.) ή Ουαλεριανού (253-259 μ.Χ.) στην Κόρινθο, υπό την ηγεμονία του Ιάσονος.

Σύμφωνα με το Μηνολόγιο του αυτοκράτορα Βασιλείου Β’, όσοι Χριστιανοί συλλαμβάνονταν θανατώνονταν, ενώ όσοι κατάφερναν να διαφύγουν, κρύβονταν στα βουνά μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Έτσι και η μητέρα του Αγίου Κοδράτου, καταγόμενη από την Κόρινθο, αναγκάστηκε να καταφύγει σε βουνό. Εκεί, όντας έγκυος, γέννησε τον γιο της, τον οποίο ονόμασε Κοδράτο. Μετά από λίγο, η μητέρα του πέθανε, αφήνοντας το βρέφος μόνο του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μικρός Κοδράτος τρεφόταν θαυματουργικά από νεφέλες που τον σκέπαζαν.

Ο Άγιος Κοδράτος, μεγαλώνοντας, αφιερώθηκε στη διδασκαλία της Χριστιανικής πίστης στους Ανεκτό, Κρήσκεντα, Κυπριανό, Παύλο και Διονύσιο, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο κοντά του. Ωστόσο, οι Άγιοι Ανεκτός, Κρήσκος, Κυπριανός και Παύλος συνελήφθησαν λόγω της χριστιανικής τους ταυτότητας. Ο ηγεμόνας Ιάσων προσπάθησε με κάθε τρόπο να τους αποπλανήσει και να τους πείσει να απαρνηθούν την πίστη τους και να θυσιάσουν στα είδωλα. Εκείνοι, όμως, ομολόγησαν τον Χριστό με πνευματική γενναιότητα, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκαν, εισερχόμενοι στην αιώνια Βασιλεία του Θεού.

Ο Άγιος Μάρτυρας Διονύσιος κατηγορήθηκε στον ηγεμόνα της Κορίνθου ότι αγνοεί τις βασιλικές διαταγές και περιφρονεί τους θεούς, διακηρύσσοντας έναν άλλο Θεό, τον Εσταυρωμένο, ως Δημιουργό του ουρανού, της γης και όλων όσων υπάρχουν. Επίσης, κήρυττε την επικείμενη έλευσή Του από τον ουρανό για να κρίνει με δόξα ζωντανούς και νεκρούς. Αφού συνελήφθη και αλυσοδεμένος, παρουσιάστηκε στον άρχοντα, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει, άλλοτε με κολακείες και άλλοτε με απειλές, να απαρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Ο Μάρτυρας του Χριστού, Διονύσιος, όμως, ομολογούσε τον Χριστό με μεγάλη φωνή. Τελικά, σφαγιάστηκε με μαχαίρι, τερματίζοντας τον πρόσκαιρο βίο του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com