Η γιορτή του Οσίου Ησυχίου και οι Παγκόσμιες Ημέρες δράσης
Σήμερα, 6 Μαρτίου, τιμούμε τον Όσιο Ησύχιο τον Θαυματουργό, ενώ παράλληλα εστιάζουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Σιδηροδρομικών και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού.
Παρασκευή, 6 Μαρτίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Ησυχίου του Θαυματουργού. Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ησύχιος, Ησύχη και Ησυχία.
Ο Όσιος Ησύχιος καταγόταν από την αρχαία πόλη Άνδραπα (ή Άνδράκινα, κατά τον Μ. Γαλανό Νέα Κλαυδιούπολη) της Γαλατίας. Σε νεαρή ηλικία, οδηγημένος από βαθύ πόθο για τη μοναχική ζωή, εγκατέλειψε την πατρίδα του και κατέφυγε στα παράλια της Αρδανίας, στο όρος Μαΐωνος. Εκεί, έχτισε μια απλή καλύβα και ζούσε καλλιεργώντας τους γύρω άγονους αγρούς. Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού, κατέβηκε στους πρόποδες του βουνού, όπου ανακάλυψε μια πηγή. Σε αυτό το σημείο, έχτισε έναν ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Ανδρέα. Ακολούθησε έναν αυστηρό ασκητικό βίο, λαμβάνοντας από τον Θεό το χάρισμα της θαυματουργίας.
Ο Όσιος Ησύχιος κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα με ειρήνη και ετάφη εντός του ναού που είχε οικοδομήσει, κοντά στη δεσποτική πύλη, μέσα σε λίθινη λάρνακα. Το 781 μ.Χ., ο Επίσκοπος Αμασείας Θεοφύλακτος μετέφερε το ιερό λείψανο στην Αμάσεια, τοποθετώντας το στο δεξιό μέρος του Θυσιαστηρίου. Η μνήμη του Οσίου Ησυχίου τιμάται επίσης στις 10 Μαΐου.
Σημαντικό είναι ότι σήμερα, 6 Μαρτίου, είναι επίσης η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Σιδηροδρομικών, καθώς και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.
Η ανατολή του ηλίου σήμερα είναι στις 06:49 και η δύση στις 18:23. Η σελήνη βρίσκεται στην 17.6 ημέρα της ηλικίας της.
