Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκαλύπτει τις οικογενειακές δυναμικές και την πορεία του στο τένις
Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μιλάει για τις προκλήσεις, την επικοινωνία και την επανένωση με τους γονείς του υπό νέους όρους.
Στη δημοσιότητα ήρθαν οι εσωτερικές δυναμικές που διατρέχουν την οικογένεια του Στέφανου Τσιτσιπά και πώς αυτές επηρεάζουν την αγωνιστική του πορεία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο vidcast της Anna Chakvetadze, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας έθιξε ανοιχτά θέματα εσωτερικών συγκρούσεων, την αναγκαιότητα για προσωπικό χώρο, αλλά και την επανένωση με τους γονείς του, η οποία πλέον λαμβάνει χώρα υπό νέες, πιο ισορροπημένες συνθήκες.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξήγησε ότι η περίοδος κατά την οποία ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, δεν αποτελούσε μέρος του προπονητικού του τιμ, υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξη της σχέσης τους. Η παύση αυτή, όπως δήλωσε, αποτέλεσε μία αναγκαία συνθήκη για την επαναπροσδιορισμό των ρόλων μεταξύ πατέρα και γιου. «Το διάλειμμα αυτό με βοήθησε να καταλάβω πώς με βλέπει σαν άνθρωπο και πώς τον βλέπω εγώ, τι δεν πήγαινε καλά. Δεν είναι εύκολη μια σχέση πατέρα-γιου και με τον καιρό μπορεί να συσσωρευτεί ένταση», δήλωσε ο αθλητής.
Ο ίδιος τόνισε ότι το κυριότερο εμπόδιο υπήρξε η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας. «Πιο πολύ μας πλήγωσε ότι μια περίοδο δεν βρισκόμασταν στο ίδιο μήκος κύματος και δεν επικοινωνούσαμε καλά. Και χρειάζεσαι επικοινωνία για να έχεις αποτελέσματα στο γήπεδο και μια ξεκάθαρη καθημερινή ρουτίνα. Η ζωή μου είναι στο γήπεδο. Δεν μπορώ να μιλήσω σε κάποιον και να προσπαθώ να εξηγήσω αυτό που βλέπω, αν δεν θέλει να ακούσει. Είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου κάποιον που μπορεί να ακούσει και να καταλάβει τι θέλεις να πεις, και όχι απλώς να κάνει μονόλογο».
Σχετικά με τη μητέρα του, Julia Salnikova, ο Στέφανος Τσιτσιπάς αναφέρθηκε στη βαθιά γνώση που διαθέτει για το άθλημα, αλλά και στην ανάγκη του για μεγαλύτερη αυτονομία. «Η μητέρα μου είναι παθιασμένη με το παιχνίδι. Με αγαπάει πολύ και θέλει το καλύτερο για μένα. Αλλά δεν έχει καθημερινή παρουσία. Είναι ο αγαπημένος μου άνθρωπος, την αγαπώ απεριόριστα, με έχει βοηθήσει πολύ στο παρελθόν. Δεν είναι όμως εύκολο για εκείνη να ταξιδεύει μαζί μου όλο το χρόνο. Και ίσως ήταν και υπερβολή, η ομάδα μου ήδη έχει αρκετά μέλη της οικογένειας!».
Παράλληλα, αναγνώρισε την προσπάθεια του πατέρα του να εξελιχθεί σε έναν τομέα που δεν γνώριζε από νωρίς. «Δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικά και έμαθε τένις σε μεγάλη ηλικία, νομίζω στα 23, είναι εντυπωσιακό αυτό. Έχει πολύ καλές ηγετικές ικανότητες. Μπορεί να μη γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες, αυτός είναι ο τομέας της μητέρας μου, που έχει πιο ανεπτυγμένη τενιστική νοημοσύνη, χτισμένη μέσα στα χρόνια. Ο πατέρας μου προέρχεται από πιο ερασιτεχνικό υπόβαθρο, αλλά έχει εξαιρετικό προπονητικό μάτι».
Σήμερα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δείχνει να έχει βρει τη χρυσή τομή, αντιμετωπίζοντας την παρουσία των γονιών του με μεγαλύτερη ψυχραιμία. «Είναι πολύ πιο εύκολο για μένα τώρα. Θυμάμαι ότι σε μια φάση τους ήθελα λίγο πιο μακριά, αλλά τώρα δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω να επικοινωνώ μαζί τους καλύτερα απ’ ότι πριν 5 χρόνια. Απλώς μεγάλωσα και τους βλέπω διαφορετικά. Ξέρω ότι θέλουν να με βοηθήσουν και πως αγαπούν πολύ το παιχνίδι. Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τένις», κατέληξε.
