Ενημέρωση με ένα κλικ

Ελλάδα: Σαφής αποστασιοποίηση από επιχειρήσεις κατά του Ιράν – Στηρίζουμε την Κύπρο

Το υπουργείο Εξωτερικών καθησυχάζει για την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιεί σχέδια για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, σε ενημέρωση προς τους διπλωματικούς συντάκτες. Τόνισε, παράλληλα, ότι η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής. «Δεν θεωρούμε ότι συντρέχει μείζον θέμα ασφαλείας, εκφράζουμε όμως την αλληλεγγύη μας κάθε στιγμή και με όποιον τρόπο χρειαστεί», δήλωσε η κ. Ζωχιού, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και βάσει πρωτοκόλλου. «Η συμμετοχή στην Κύπρο έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δε συνιστά κατά οιοδήποτε τρόπο συμμετοχή μας στον πόλεμο», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας για καθολικό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή, η εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα αίτημα από το Ιράν, όπου οι Έλληνες πολίτες είναι κάτω από 100. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, παρέχοντας προξενική συνδρομή σε όσους την χρειάζονται. Έχουν ενεργοποιηθεί 12 τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στην περιοχή βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, 4 Μαρτίου, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η κ. Ζωχιού υπογράμμισε ότι, δεδομένης της ρευστής κατάστασης, προτεραιότητα είναι η προστασία και ο ασφαλής επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών. Έχει καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο επαναπατρισμού, με εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση συνέχισης των περιορισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της επιχείρησης είναι η αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας, η οποία παραμένει κλειστή στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση. Καλεί όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Η χώρα στηρίζει τη διπλωματία και πιστεύει ότι βιώσιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καλώντας σε συμμόρφωση με τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών όπλων και συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια στον Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και την Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας όλα τα μέρη να απόσχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εταίρους και συμμάχους, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς να τεθεί θέμα επιχειρησιακού χρονοδιαγράμματος στο Ιράν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com