Ενημέρωση με ένα κλικ

Ισπανία: Καμία χρήση στρατιωτικών βάσεων για επιθέσεις στο Ιράν

Μαδρίτη σε σταθερή στάση αποδυναμώνοντας πιθανές διεθνείς εντάσεις, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη αποχωρούν.

Η Ισπανία, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές, ξεκαθάρισε τη θέση της, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων για επιθέσεις κατά του Ιράν, τις οποίες η Μαδρίτη έχει καταδικάσει απερίφραστα. Οι βάσεις αυτές, που χρησιμοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ισπανίας.

Η στάση της Ισπανίας, καθώς και η έντονη καταδίκη των αμερικανο-ισραηλινών ενεργειών στο Ιράν από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, την καθιστούν για άλλη μια φορά εξαίρεση στην περιοχή, κάτι που ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω τη σχέση της με την Ουάσινγκτον.

«Οι ισπανικές βάσεις δεν χρησιμοποιούνται για αυτήν την επιχείρηση και δεν θα χρησιμοποιηθούν για ο,τιδήποτε δεν συμπεριλαμβάνεται σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή για ο,τιδήποτε που δεν συμβαδίζει με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Αλμπαρές σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δεδομένα από το FlightRadar24, 15 αμερικανικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις αεροπορικές βάσεις Ρότα και Μορόν στη νότια Ισπανία από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά του Ιράν. Τουλάχιστον επτά από αυτά προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία. Δύο πτήσεις, όπως κατέδειξε ο ιστότοπος FlightRadar24, αναχώρησαν από τη ναυτική βάση Ρότα, η οποία διαθέτει διάδρομο προσαπογείωσης, με προορισμό τη νότια Γαλλία. Άλλες τέσσερις πτήσεις, αν και αναχώρησαν από τη βάση Ρότα, η διαδρομή τους δεν εμφανίσθηκε.

Η Υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη, κυρίως αεροσκάφη ανεφοδιασμού καυσίμων όπως τα Boeing KC-135 «Stratotanker», είχαν σταθμεύσει μόνιμα στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είχε επίσης αρνηθεί να επιτρέψει τη χρήση των βάσεών της για επίθεση κατά του Ιράκ. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ενέκρινε πρόσφατα τη χρήση τους για «τη συλλογική αυτοάμυνα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com