Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε το 2,9% τον Ιανουάριο
Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την άνοδο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, ενώ στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον μήνα Ιανουάριο ανήλθε τελικά στο 2,9%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η αρχική μέτρηση (flash estimate) είχε κάνει λόγο για πληθωρισμό 2,8%, ενώ σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν μείωση 0,7%, ελαφρώς χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,8%.
Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Ιανουάριο του 2026 διαμορφώθηκε στο 1,7%, σημειώνοντας πτώση από το 2% του Δεκεμβρίου και επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Eurostat. Έναν χρόνο νωρίτερα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,5%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 2% τον Ιανουάριο του 2026, έναντι 2,3% τον Δεκέμβριο του 2025 και 2,8% τον Ιανουάριο του 2025.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους χώρες, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στη Γαλλία (0,4%), στη Δανία (0,6%), καθώς και στη Φινλανδία και την Ιταλία (1% αμφότερες). Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (8,5%), στη Σλοβακία (4,3%) και στην Εσθονία (3,8%). Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός παρουσίασε μείωση σε 23 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε τρία.
Τον Ιανουάριο του 2026, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο πληθωρισμό της ευρωζώνης αποδόθηκε στις υπηρεσίες (+1,45 ποσοστιαίες μονάδες). Ακολούθησαν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός (+0,51 μ.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,09 μ.μ.). Η ενέργεια, αντίθετα, είχε αρνητική συμβολή, μειώνοντας τον γενικό δείκτη κατά 0,39 ποσοστιαίες μονάδες.
