Ουκρανία: Παράλληλες διαπραγματεύσεις για πόλεμο και οικονομικές συμφωνίες
Αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες για πιθανές συμφωνίες ύψους 12 τρισ. δολαρίων, ενώ οι ανησυχίες στην Ευρώπη για παραχωρήσεις αυξάνονται.
Τον τελευταίο χρόνο, δύο διακριτά κανάλια διαπραγματεύσεων έχουν διαμορφωθεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μία πλευρά, βρίσκονται οι συνομιλίες υπό αμερικανική πρωτοβουλία με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις, έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε για το εδαφικό ζήτημα, ούτε για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκπρόσωποι του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου φέρονται να διερευνούν τη δυνατότητα σύναψης διμερών οικονομικών συμφωνιών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες από ουκρανικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει υποσχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνίες έως και 12 τρισ. δολαρίων, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Μια πηγή που επικαλείται ο Economist εκτιμά ότι ένα πακέτο συμφωνιών ενδέχεται να έχει ήδη οριστικοποιηθεί σε γενικές γραμμές.
Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ασκήσει πίεση στο Κίεβο για σημαντικές παραχωρήσεις έως τον Ιούνιο – ημερομηνία ορόσημο που έχει θέσει για πρόοδο στην ειρηνευτική συμφωνία – με σκοπό την εξασφάλιση οικονομικών ωφελών από τη Ρωσία.
«The Greatest Deal» και οι λεπτομέρειες
Πριν από συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Αύγουστο στην Αλάσκα, φέρεται να συντάχθηκε ένα σημείωμα για το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, με σκοπό να παρουσιαστεί στον Αμερικανό πρόεδρο ως «το μεγαλύτερο deal» (the greatest deal).
Από τον Απρίλιο, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ. Παράλληλα, άτομα που φέρονται να συνδέονται με το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου έχουν εξετάσει επενδυτικές ευκαιρίες σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.
Οι προτάσεις που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν συζητηθεί περιλαμβάνουν επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Αρκτική, εκμετάλλευση ορυχείων σπάνιων γαιών, ανάπτυξη κέντρου δεδομένων με πυρηνική ενέργεια, ακόμη και τη δημιουργία σήραγγας κάτω από τον Βερίγγειο Πορθμό. Η Ρωσία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των αυστηρών κυρώσεων, ενώ ο Τραμπ φέρεται να επιδιώκει απτά αποτελέσματα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
«Υπερβολικά τα 12 τρισ. δολάρια»
Η εκτίμηση ότι η Αμερική θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα ποσό 12 τρισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στο εξαπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της Ρωσίας, χαρακτηρίζεται ως υπερβολική και πιθανόν αποσκοπεί στην ικανοποίηση του Τραμπ. Τι θα μπορούσε να είναι η πραγματική ανταμοιβή για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία; Οι αισιόδοξοι κάνουν λόγο για τεράστια οφέλη για τις δυτικές εταιρείες, προερχόμενα από φθηνή ενέργεια, ζωτικά ορυκτά και την πρόσβαση σε 145 εκατομμύρια καταναλωτές. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα πραγματικά οικονομικά οφέλη μπορεί να είναι πολύ μικρότερα, ειδικά καθώς η Κίνα έχει ήδη ισχυροποιήσει τη θέση της σε ρωσικά ενεργειακά και πρώτων υλών έργα.
Παρά το καθεστώς των κυρώσεων, το ενδιαφέρον των δυτικών εταιρειών για τα ρωσικά ενεργειακά αποθέματα παραμένει. Σύμφωνα με πηγές, στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών συναντήθηκαν με τους πρώην εταίρους τους από τη Μόσχα στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEC στο Αμπού Ντάμπι, ενώ νομικά γραφεία στις ΗΠΑ εξέτασαν πιθανά σενάρια άρσης κυρώσεων. Τουλάχιστον πέντε αμερικανικές εταιρείες που είχαν αποχωρήσει από τη Ρωσία, όπως η Apple και η McDonald’s, φέρεται να έχουν κατοχυρώσει εκ νέου εμπορικά σήματα στη χώρα. Επιπλέον, πληροφορίες που επικαλείται ο Economist αναφέρουν ότι, κατά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Τραμπ στο Άνκορατζ, ο Ρώσος πρόεδρος προσφέρθηκε να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 δισ. δολαρίων, τα οποία η Ρωσία είχε κατάσχει από την ExxonMobil το 2022.
