Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Καισαριανή: «Ας λάμψει η ιστορική αλήθεια»
Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη απόδοσης των φωτογραφιών των εκτελεσμένων κομμουνιστών στον ελληνικό λαό.
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (18/2) στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στην Καισαριανή. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, καθώς και συγγενείς των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή.
Ο Δ. Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του, τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ στην Καισαριανή, στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, σε αυτόν τον τόπο όπου εκατοντάδες κομμουνιστές εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Το ηθικό μεγαλείο που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, με τους κομμουνιστές να οδηγούνται στον θάνατο, αποτελεί παράδειγμα και υπόδειγμα για τις νέες γενιές, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου».
«Αυτά τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα πρέπει να αποδοθούν στον ελληνικό λαό, όπως δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή. Οι ενέργειες που γίνονται κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να αποδοθούν στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής, στον δήμο Χαϊδαρίου και στο αρχείο του ΚΚΕ. Να ανήκουν στον ελληνικό λαό, όχι να κλειστούν σε συρτάρια και προθήκες, αλλά να εκτίθενται. Σχολεία, σχολές, μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, ιστορικοί, εργαζόμενοι, απλοί άνθρωποι του λαού μας, όλες οι γενιές, να περνούν, να μαθαίνουν, να διδάσκονται, να μορφώνονται, ώστε να λάμψει επιτέλους η ιστορική αλήθεια. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι αυτοί οι αγωνιστές που έπεσαν από το βόλι του κατακτητή ήταν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε καθημερινά μπροστά, ραίνοντας με λουλούδια τους τάφους των αθανάτων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανακήρυξη των φωτογραφιών σε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Αυτό ακριβώς είπα από την πρώτη στιγμή. Το ΚΚΕ ζήτησε να αποδοθούν στον ελληνικό λαό. Με επιστολή μου προς την κ. Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, ζήτησα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως και από το προεδρείο της Βουλής, ώστε να σταματήσει κάθε δημοπρασία, κάθε πλειστηριασμός. Αυτά πρέπει να αποδοθούν στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν για τον σκοπό που σας ανέφερα: την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την μόρφωση».
