Ενημέρωση με ένα κλικ

Το κόκαλο ελέφαντα στην Κόρδοβα που αλλάζει την ιστορία του Αννίβα

Σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ισπανία ενισχύει τη θεωρία για το πέρασμα των πολεμικών ελεφάντων από τις Άλπεις

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στην Κόρδοβα της Ισπανίας, ένα κόκαλο ποδιού ελέφαντα, έχει φέρει στο φως νέες ενδείξεις που ενισχύουν τη θρυλική αφήγηση για το πέρασμα των πολεμικών ελεφάντων του Καρχηδονίου στρατηγού Αννίβα από τις Άλπεις κατά τον Β’ Καρχηδονιακό Πόλεμο. Για πρώτη φορά, υπάρχει ένα απτό αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει τις αρχαίες πηγές, οι οποίες αναφέρονταν στη χρήση αυτών των μεγάλων ζώων στις εκστρατείες του Αννίβα κατά των Ρωμαίων, πληροφορίες που μέχρι πρότινος παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές.

Όπως επισημαίνει το BBC, η εύρεση οστών ελεφάντων σε ευρωπαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα είναι εξαιρετικά σπάνια, με το ελεφαντόδοντο να αποτελεί τη συχνότερη μαρτυρία. Η επιστημονική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματά της τον Φεβρουάριο στο Journal of Archaeological Science: Reports, παρουσίασε ένα άρθρο με τίτλο «Ο ελέφαντας στο oppidum. Προκαταρκτική ανάλυση ενός οστού καρπού από καρχηδονιακό περιβάλλον στον αρχαιολογικό χώρο της Colina de los Quemados (Κόρδοβα, Ισπανία)».

Ο Αννίβας, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους στρατηγούς της αρχαιότητας, επιχείρησε να διευρύνει την επιρροή της Καρχηδόνας στη Μεσόγειο, θέτοντας ως απώτερο στόχο την κατάκτηση της Ρώμης. Στο πλαίσιο του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου, ξεκίνησε μια τολμηρή εκστρατεία από την Καρχηδόνα, διάσχισε την Ισπανία και τη Γαλλία, και εκτιμάται ότι το 218 π.Χ., μαζί με τον στρατό του και 37 πολεμικούς ελέφαντες, διέσχισε τις δυσπρόσιτες Άλπεις για να εισέλθει στην Ιταλία.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις Άλπεις οδήγησαν στον θάνατο όλων των ελεφάντων, εκτός από έναν, ο οποίος ονομαζόταν Σύρος και ήταν ο προσωπικός ελέφαντας του Αννίβα. Ωστόσο, η πρόσφατη ανακάλυψη στην Ισπανία αφήνει να εννοηθεί ότι τα λείψανα μπορεί να προέρχονται από ένα ζώο που πέθανε πριν καν φτάσει στις Άλπεις.

Οι αρχαιολόγοι, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Rafael M. Martínez Sánchez, εντόπισαν το κόκαλο του ελέφαντα κάτω από έναν κατεστραμμένο τοίχο στον αρχαιολογικό χώρο Colina de los Quemados. Η χρονολόγηση του οστού, που είχε διαστάσεις 10 εκατοστών και σχήμα κύβου, με τη χρήση τεχνικών ραδιενεργού άνθρακα, το τοποθέτησε επακριβώς στην εποχή του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου (218-201 π.Χ.). Επιπλέον, η συγκριτική ανάλυση με οστά ελεφάντων και μαμούθ επιβεβαίωσε την ταυτότητα του ζώου.

Οι ανασκαφές του 2020 στην ίδια περιοχή αποκάλυψαν επίσης πυροβόλα όπλα, νομίσματα και κεραμικά αντικείμενα, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την πεποίθηση ότι ο χώρος αποτέλεσε πεδίο μάχης, προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της αρχαίας στρατηγικής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com