Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Ρωσία ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για εδαφικά ζητήματα στη Γενεύη

Νέος γύρος συνομιλιών με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ οι ΗΠΑ διεξάγουν παράλληλες συζητήσεις με τη Μόσχα.

Η Ρωσία προτίθεται να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά ζητήματα κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών που ξεκινούν αύριο, Τρίτη, στη Γενεύη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο κ. Πεσκόφ τόνισε ότι η παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, θα είναι απαραίτητη, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Μεντίνσκι, παρότι είχε συμμετάσχει σε προηγούμενες συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, είχε απουσιάσει από τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Αμπού Ντάμπι νωρίτερα εντός του έτους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι η απουσία του οφειλόταν στο ότι οι συζητήσεις αφορούσαν στρατιωτικά ζητήματα, τα οποία δεν εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη θα έχει ένα διευρυμένο σχήμα, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο, και θα περιλαμβάνει τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, Ίγκορ Κοστιουκόφ, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλούζιν.

Τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα, με το Κίεβο να αρνείται, προς ενόχληση της Μόσχας, να παραχωρήσει τον έλεγχο εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντονέτσκ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν δεν θα πρέπει να λαμβάνει κανένα “δώρο” στις διαπραγματεύσεις.

Πριν από τις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Γκαλούζιν αναφέρθηκε στην πρόταση του Πούτιν να τεθεί η Ουκρανία προσωρινά υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Η Μόσχα, όπως δήλωσε ο κ. Γκαλούζιν στο κρατικό πρακτορείο TASS, είναι έτοιμη να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Η πρόταση του Πούτιν είχε ήδη απορριφθεί ευρέως πέρυσι.

Παράλληλα με τις συνομιλίες με την Ουκρανία, στην Γενεύη διεξάγονται και διμερείς συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Σε αυτές συμμετέχει ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν, Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο οποίος έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον επικεφαλής Αμερικανό διαπραγματευτή, Στιβ Γουίτκοφ. Ο κ. Ντμίτριεφ πιέζει για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προετοιμάζει την επανέναρξη των οικονομικών επαφών με τις ΗΠΑ σε περίπτωση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία συνεχίζει να δηλώνει ότι επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου κατά της Ουκρανίας, ο οποίος ξεκίνησε ο Πούτιν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αλλά με δικούς της όρους. Η Ουκρανία, μέχρι στιγμής, έχει απορρίψει τις ρωσικές απαιτήσεις ως απαράδεκτες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com