Η Γιούτα Λίρνταμ εκτιμάται ότι θα αποκομίσει 1 εκατ. δολάρια από τη Nike
Η αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας είδε την εμπορική της αξία να εκτοξεύεται μετά την εμφάνισή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η επιτυχημένη Ολλανδή αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας, Γιούτα Λίρνταμ, αναμένεται να αποκομίσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 730.000 λίρες) από τη συνεργασία της με τη Nike. Η αύξηση αυτή στην εμπορική της αξία ήρθε μετά την εμφάνισή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου άνοιξε τη στολή της για να αποκαλύψει το αθλητικό σουτιέν της εταιρείας. Η 27χρονη, αρραβωνιαστικιά του Τζέικ Πολ, κατέκτησε χρυσό και ασημένιο μετάλλιο στους αγώνες της Κορτίνα, γεγονός που εκτόξευσε την δημοτικότητά της.
Η Λίρνταμ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1.000 μέτρα πατινάζ ταχύτητας, σημειώνοντας μάλιστα Ολυμπιακό ρεκόρ. Αμέσως μετά τον τερματισμό, εμφανώς συγκινημένη, έκανε το προσωπικό της statement αποκαλύπτοντας το λευκό εσώρουχο της Nike. Αυτή η στιγμή ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, φιλοξενήθηκε σε πρωτοσέλιδα και αθλητικές ιστοσελίδες, ενώ αναδημοσιεύτηκε και από τον επίσημο λογαριασμό της Nike στο Instagram, ο οποίος αριθμεί 298 εκατομμύρια ακολούθους.
Σύμφωνα με τη Φρεντερίκ ντε Λάατ, ιδρύτρια της εταιρείας Branthlete που ειδικεύεται στην προώθηση γυναικών αθλητριών, η συμφωνία της Λίρνταμ με τη Nike είναι πιθανό να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. «Με τη Nike, υποψιάζομαι ότι μιλάμε για ποσό από ένα εκατομμύριο και πάνω», δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα AD.
Ο αρχισυντάκτης του επιχειρηματικού περιοδικού Quote, Μάιντερτ Σχουτ, ανέφερε στο NOS ότι η Λίρνταμ, με 6,2 εκατομμύρια ακολούθους, θα μπορούσε να κερδίζει περίπου ένα λεπτό του ευρώ (περίπου 0,008 λίρες) ανά ακόλουθο για κάθε χορηγούμενη ανάρτηση στο Instagram. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 62.000 ευρώ (54.000 λίρες) ανά δημοσίευση που προβάλλει τη Nike.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτές μάρκετινγκ κάνουν λόγο για μια έξυπνη «γκρίζα» διαφήμιση, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ισχύουν αυστηροί κανονισμοί σχετικά με την προβολή μη επίσημων χορηγών.
Πέρα από τη διεθνή προβολή, η Ολλανδή αθλήτρια προσέλκυσε το ενδιαφέρον και από την ολλανδική αλυσίδα λιανικής Hema. Μετά τη νίκη της, όταν το μακιγιάζ της έτρεξε λόγω της συγκίνησης, η εταιρεία προώθησε eyeliner με το μήνυμα: «Ανθεκτικό στο νερό, ακόμη και με δάκρυα χαράς».
Η αγωνιστική της επιτυχία στους Αγώνες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι στα τέλη Δεκεμβρίου είχε χάσει την πρόκριση για το αγαπημένο της αγώνισμα των 1.000 μέτρων. Η Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή την επέλεξε τελικά για να συμμετάσχει, δικαιώνοντας πλήρως την απόφαση με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
