Ενημέρωση με ένα κλικ

Η σύζυγος του Τόνι Μπλερ αποκαλύπτει: «Δέκα χρόνια σε μια γυάλα, έχασε την επαφή με την πραγματικότητα»

Νέο ντοκιμαντέρ του Channel 4 ρίχνει φως στην αποξένωση από την εξουσία και τις συνέπειες της μακράς πρωθυπουργίας.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, η Σέρι Μπλερ, σύζυγος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, υποστηρίζει ότι ο ίδιος είχε αποκοπεί από την πραγματικότητα μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία. Αυτές οι αποκαλύψεις γίνονται στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ του Channel 4, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ, η Σέρι Μπλερ ανατρέχει στην περίοδο της αποχώρησης του συζύγου της από την Ντάουνινγκ Στριτ το 2007. Τονίζει τη σημασία της διαρκούς επαφής με την κοινωνία για την πολιτική ικανότητα, λέγοντας: «Η δεξιότητά σου ως πολιτικός έχει να κάνει με το να γνωρίζεις τους ανθρώπους, να ζεις μαζί τους και να καταλαβαίνεις τι θέλουν».

Η Σέρι Μπλερ παρομοιάζει τη θητεία του συζύγου της με «δέκα χρόνια ζωής μέσα σε μια γυάλα», γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, οδηγεί στην απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα. Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των Εργατικών στην ιστορία της Βρετανίας, φέρεται, σύμφωνα με την άποψή της, να μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Στη σειρά περιλαμβάνονται και δηλώσεις του ίδιου του Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναφέρει: «Ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις είναι ότι, στο τέλος, κάθεσαι εσύ στην καρέκλα. Εσύ πρέπει να πάρεις την απόφαση».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης τα ενήλικα παιδιά τους, Γιούαν, Κάθριν και Λίο, καθώς και τον πρώην επικοινωνιακό σύμβουλο Άλαστερ Κάμπελ. Ο Κάμπελ περιγράφει μια συγκινητική στιγμή που βρήκε τον Μπλερ μόνο του στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, αργά τη νύχτα, αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003. «Ήταν ένα απόλυτο πορτρέτο της απομόνωσης της εξουσίας», δηλώνει, προσθέτοντας ότι ο Μπλερ «είχε πραγματική ενέργεια και ανησυχία».

Το τρέιλερ της σειράς περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του δημοσιογράφου Άντριου Νιλ και του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Ο Νιλ κάνει λόγο για «ολική εμμονή με το spin», ενώ ο Όσμπορν σημειώνει ότι «οι άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε όσα τους έλεγε η κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει: «Νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος σε άρνηση». Η σειρά υπόσχεται να παρουσιάσει «την πλήρη εκδοχή, με τα δικά του λόγια και με τη συμμετοχή όσων βρίσκονταν πιο κοντά του», όπως αναφέρει ο αφηγητής.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Μάικλ Γουόλντμαν, γράφει στο Radio Times ότι η αυτοπεποίθηση του Μπλερ «σπάνια ραγίζει, ακόμη κι όταν ανακρίνεται για αυτό που πολλοί θεωρούν το μεγαλύτερο λάθος του, την εισβολή στο Ιράκ». Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η σειρά αναδεικνύει «ένα επίπεδο συναισθήματος και ψυχολογικής ενδοσκόπησης που σπάνια έχει καταγραφεί στην κάμερα», προσθέτοντας ότι «η εξουσία αλλάζει έναν άνθρωπο» και οι σκέψεις της Σέρι Μπλερ είναι «λόγια που ίσως κάθε άνθρωπος στην εξουσία θα έπρεπε να λάβει υπόψη».

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει επίσης την άνοδο του Μπλερ στην ηγεσία των Εργατικών το 1994, μετά τον θάνατο του Τζον Σμιθ, καθώς και την αποτροπή του Γκόρντον Μπράουν από το να διεκδικήσει την ηγεσία. Παρουσιάζονται η εκλογική νίκη του 1997, ο ρόλος του στη Βόρεια Ιρλανδία και το Κόσοβο, καθώς και η σχέση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στη σειρά εμφανίζονται επίσης ο Μπιλ Κλίντον και η Κοντολίζα Ράις, ενώ εξετάζεται και ο τρόπος με τον οποίο ο Μπλερ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κόμμα το 2007, παραδίδοντας την πρωθυπουργία στον Μπράουν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com