Τραγωδία στη θάλασσα: 15 νεκροί από σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με πλοιάριο μεταναστών
Επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της. Στο σημείο συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους.
Το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη φονική σύγκρουση σκάφους του με πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες ανοιχτά της Χίου. Το τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 25.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις βραδινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), που πραγματοποιούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ανατολικές ακτές της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου. Παρά τα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού, ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε. Αντιθέτως, ανέστρεψε πορεία, οδηγώντας σε πρόσκρουση του ταχύπλοου στην πλάγια δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού.
Από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης, το ταχύπλοο ανετράπη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε άμεσα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα (04) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και ένα ιδιωτικό σκάφος με ιδιώτες δύτες. Από αέρος συνέδραμαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Συνολικά, είκοσι πέντε (25) αλλοδαποί – επτά (7) άνδρες, επτά (7) γυναίκες και έντεκα (11) ανήλικοι – περισυλλέχθηκαν από ένα σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Από εκεί, διακομίστηκαν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο. Δυστυχώς, μία γυναίκα από αυτούς υπέκυψε στα τραύματά της. Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν επίσης δύο μέλη του πληρώματος του σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο άνδρας λιμενικός έχει ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη για περαιτέρω εξετάσεις.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, από δύο σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν συνολικά 14 σοροί – έντεκα (11) ανδρών και τρεις (3) γυναικών. Οι σοροί μεταφέρθηκαν με τα σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι και εν συνεχεία στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε δεκαπέντε (15).
Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν αγνοούμενων αλλοδαπών συνεχίζονται με πέντε (05) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), ενώ απογειώθηκε και ένα ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οποιεσδήποτε εξελίξεις θα κοινοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου. Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), το οποίο διακρίνεται από το σημείο πρόσκρουσης στη δεξιά του πλευρά, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.
