Ενωμένοι Δυτικοί εταίροι και Ουκρανία κατά της Ρωσίας: Στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενες παραβιάσεις εκεχειρίας
Σχέδιο για συντονισμένη επέμβαση Ευρώπης και ΗΠΑ εάν η Μόσχα παραβιάσει μελλοντική συμφωνία ανακωχής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί της εταίροι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για συντονισμένη στρατιωτική αντίδραση από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση συνεχών παραβιάσεων μιας μελλοντικής συμφωνίας εκεχειρίας από τη Ρωσία. Αυτή η αποκάλυψη προέρχεται από σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων.
Το σχέδιο, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, συζητήθηκε επανειλημμένα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο μεταξύ ουκρανικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών αξιωματούχων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας πολυεπίπεδος μηχανισμός αντίδρασης σε οποιαδήποτε παραβίαση μιας συμφωνημένης ανακωχής από τη ρωσική πλευρά.
Οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου αναμένεται να συνεχιστούν με τη συνάντηση απεσταλμένων από το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την πρόταση, κάθε ρωσική παραβίαση της εκεχειρίας θα ενεργοποιεί αντίδραση εντός 24 ωρών. Αρχικά, θα εκδίδεται διπλωματική προειδοποίηση, και αν αυτό δεν αποδώσει, θα ακολουθούν ενέργειες από τον ουκρανικό στρατό για την άμεση διακοπή της παραβίασης.
Σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, το σχέδιο προβλέπει την έναρξη δεύτερης φάσης. Αυτή η φάση περιλαμβάνει παρέμβαση από δυνάμεις του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων», στον οποίο συμμετέχουν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Τουρκία.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε περίπτωση μιας ευρύτερης επίθεσης, 72 ώρες μετά την αρχική παραβίαση, θα ενεργοποιείται μια πλήρως συντονισμένη αντίδραση από μια δύναμη με ισχυρή δυτική υποστήριξη, στην οποία θα ενσωματώνεται και ο αμερικανικός στρατός.
