Νέες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε νέες τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Κιέβου, Μόσχας και Ουάσινγκτον στο Αμπού Ντάμπι.
Απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου, της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, πρόκειται να επαναληφθούν την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, στο Αμπού Ντάμπι. Την είδηση επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια εις βάθος συζήτηση και ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα που θα φέρει πιο κοντά στην πραγματική λήξη των εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι ημερομηνίες των προσεχών τριμερών συναντήσεων έχουν ήδη καθορισθεί για τις 4 και 5 Φεβρουαρίου στο Αμπού Ντάμπι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι προηγήθηκε μια συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, με μία από αυτές να έχει προγραμματιστεί αρχικά για την Κυριακή.
Ένας πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή Ουκρανών, Ρώσων και Αμερικανών εκπροσώπων, είχε πραγματοποιηθεί στο Αμπού Ντάμπι στις 23 και 24 Ιανουαρίου. Ήταν οι πρώτες γνωστές απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου, Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε παράλληλο πλαίσιο, ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου για οικονομικά θέματα, Κίριλ Ντμίτριεφ, συναντήθηκε στη Φλόριντα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Η συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αμερικανικής μεσολάβησης, χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική» από τις δύο πλευρές, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, με το εδαφικό ζήτημα να αποτελεί κύριο εμπόδιο. Η Ρωσία απαιτεί την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από εδάφη της περιφέρειας Ντονέτσκ που εξακολουθούν να ελέγχονται από την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή αναστολή των πληγμάτων στο Κίεβο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, κατόπιν αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων».
