Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της επετείου των Ιμίων
Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία προχωρά σε απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ενόψει της συμπλήρωσης 30 ετών από την κρίση των Ιμίων. Η απαγόρευση θα ισχύει από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 30 Ιανουαρίου 2026, έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας, 2 Φεβρουαρίου 2026.
Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, καλύπτει συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει κεντρικές οδούς και πλατείες της πόλης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιβολή του μέτρου βασίζεται σε εκτίμηση κινδύνου και εφαρμόζει τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.
Η αστυνομία επικαλείται ως λόγους για την απαγόρευση τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, που συνδέεται με την πιθανότητα διάπραξης αξιόποινων πράξεων, καθώς και την απειλή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην επηρεαζόμενη περιοχή. Επισημαίνεται ότι οι λόγοι αυτοί τεκμηριώνονται από προηγούμενα περιστατικά, την αναμενόμενη μαζικότητα των συγκεντρώσεων, την πιθανότητα παρουσίας ομάδων με αντίθετες θέσεις και την επακόλουθη παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η ΕΛΑΣ τονίζει ότι το μέτρο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της ομαλής λειτουργίας, ενώ δεν υπάρχει ηπιότερο μέσο που να διασφαλίζει αποτελεσματικά τους επιδιωκόμενους σκοπούς χωρίς να θίγεται υπερβολικά η ελευθερία του συνέρχεσθαι.
