Ενημέρωση με ένα κλικ

Ηθικές και πνευματικές διαστάσεις της άμβλωσης: Η άποψη του Περικλή Κονδυλάτου

Ο σχεδιαστής κοσμημάτων αναλύει την έλλειψη πνευματικότητας στον σύγχρονο άνθρωπο και τις συνέπειες στις επιλογές ζωής, εστιάζοντας στο θέμα της διακοπής κύησης.

Η συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στην άμβλωση και τη διακοπή της κύησης έχει αναζωπυρωθεί έντονα, μετά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις της Μαρίας Καρυστιανού. Ο Περικλής Κονδυλάτος, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Άνω Κάτω» του OPEN, προσέγγισε το θέμα από μία καθαρά ηθική και μεταφυσική σκοπιά.

Ο γνωστός σχεδιαστής κοσμημάτων εξέφρασε την άποψη ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με το πνεύμα, λόγω της έπαρσής του. «Αυτό που μας λείπει δεν είναι γνώσεις πλέον στην εποχή μας, είναι μια πνευματικότητα, την οποία την έχει απολέσει ο άνθρωπος γιατί έχει αποκτήσει αλαζονεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον κ. Κονδυλάτο, η ύπαρξη ενός εμβρύου αποτελεί κάτι ζωντανό, που υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες δημιουργίας. Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λέξη «αμαρτία» μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στο σύγχρονο κοινό, επέμεινε στην ουσιαστική σημασία της, προτιμώντας τελικά τον όρο «λάθος». «Είναι λάθος για τον άνθρωπο να καταστρέφει», τόνισε, προσθέτοντας ότι ενώ ο ανθρώπινος νόμος μπορεί να είναι ελλιπής, η φύση και ο Θεός γνωρίζουν την αλήθεια.

«Αυτό που μας λείπει δεν είναι γνώσεις πλέον στην εποχή μας, είναι μια πνευματικότητα, την οποία την έχει απολέσει ο άνθρωπος γιατί έχει αποκτήσει αλαζονεία. Το θέμα δεν είναι αν θεωρώ αν είναι άνθρωπος ή αν είναι πίθηκος. Είναι σίγουρα άνθρωπος και δεν υπάρχει επιστήμονας που μπορεί να μου ορίσει εμένα τι είναι αυτό. Αυτό είναι κάτι ζωντανό, που ο άνθρωπος ούτε το ένα κύτταρο από αυτό δεν μπορεί να φτιάξει. Εγώ θεωρώ λοιπόν, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη αμαρτία αλλά, ξέρετε κάτι, η λέξη αμαρτία σε αυτό το τραπέζι, και έτσι όπως θα τη δει ο τηλεθεατής, ακούγεται λίγο σαν να είναι ο άλλος θρησκόληπτος και «καμένος». Είναι λάθος, προτιμώ αυτόν τον όρο, είναι λάθος για τον άνθρωπο να καταστρέφει. Τι μας δείχνει ο βιασμός; Ότι ακόμα και από το χειρότερο πράγμα μπορεί να προκύψει ζωή. Γιατί το σύμπαν διαρκώς γεννάει, διαρκώς δημιουργεί. Και πάμε εμείς να το διορθώσουμε;» αναρωτήθηκε.

Ερωτηθείς ευθέως από τον Αναστάσιο Ντούγκα αν μια γυναίκα που δεν επέλεξε τη σύλληψη στερείται του δικαιώματος επιλογής, ο Περικλής Κονδυλάτος απάντησε ότι οι δυσκολίες της ζωής πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς, κατά την άποψή του, να προστίθεται μια «δολοφονία» πάνω στη βία: «Προέκυψε όπως προκύπτουν πολλά πράγματα στη διαδρομή ενός ανθρώπου μέσα σε αυτό που λέγεται ζωή, αρνητικά, τα οποία είμαστε αντιμέτωποι με αυτά και καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λοιπόν, πολλά πράγματα δεν μας αρέσουν, και οι αρρώστιες δεν μας αρέσουν, και τα διάφορα προβλήματα και οι αδικίες και όλα αυτά. Προκύπτουν. Και είμαστε αντιμέτωποι. Και η ερώτηση είναι η εξής: Ποιο είναι το καλύτερο και το πιο ωφέλιμο που μπορώ να κάνω; Με βίασαν. Πρέπει από πάνω να κάνω και μία δολοφονία; Να σκοτώσω ένα παιδί που προκύπτει ή να του δώσω την αγάπη μου; Είναι ένα νέο πλάσμα, που έγινε με μια πολύ άσχημη μέθοδο, την οποία την καταδικάζουμε, τη βία την καταδικάζουμε».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com