Νέο, φρικτό διαδικτυακό challenge στο TikTok κοστίζει τη ζωή σε παιδιά
Οι οικογένειες κάνουν λόγο για "σκόπιμο εθισμό" και σχεδιασμό της εφαρμογής, ενώ το TikTok αρνείται την ευθύνη
Μια σειρά τραγικών περιστατικών, όπου παιδιά χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ενός επικίνδυνου διαδικτυακού challenge, έχει φέρει στο προσκήνιο τις ευθύνες των social media. Πρόσφατα, ο 14χρονος Τζούλιαν πέθανε στο σπίτι του τον Ιούνιο του 2022. Ο ιατροδικαστής, αποκλείοντας την αυτοκτονία, απέδωσε τον θάνατο σε ένα διαδικτυακό challenge που πήρε μοιραίες διαστάσεις. Λίγες ώρες πριν τον βρουν νεκρό, ο Τζούλιαν βρισκόταν σε πολύ καλή διάθεση, συνομιλώντας με τους φίλους του.
Αυτή η τραγική περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες, όπως αυτή του 12χρονου Άρτσι, ο οποίος πέθανε με παρόμοιο τρόπο, αν και ο ιατροδικαστής αρχικά δυσκολευόταν να συνδέσει τον θάνατό του με κάποιο challenge. Ο Άρτσι βρέθηκε αναίσθητος και απεβίωσε τέσσερις μήνες αργότερα στο νοσοκομείο, λίγο πριν την προγραμματισμένη έξοδο του με τη μητέρα του στον κινηματογράφο.
Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο, η 13χρονη Μάια βρέθηκε νεκρή, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021, ο 11χρονος Ισαάκ έχασε επίσης τη ζωή του ακολουθώντας τον ίδιο επικίνδυνο δρόμο. Η οικογένεια του Ισαάκ, εξετάζοντας αργότερα τα μηνύματα στο κινητό του, αναζήτησε ενδείξεις εκφοβισμού, ομολογώντας ότι δεν είχαν σκεφτεί να ελέγξουν το περιεχόμενο που παρακολουθούσε στα κοινωνικά δίκτυα. Στο κινητό του Ισαάκ βρέθηκαν βίντεο όπου έδειχνε τον λαιμό του και γελούσε, μια εικόνα που προκαλεί σοκ.
Και τα πέντε αυτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους δοκιμάζοντας το “blackout challenge” στο TikTok. Παρόλο που το challenge αυτό δεν είναι νέο, γνώρισε νέα διάδοση στην πλατφόρμα. Το TikTok, ωστόσο, δηλώνει ότι το challenge αυτό δεν ήταν ποτέ στα κορυφαία θέματα (trending) και ότι έχει απαγορευτεί από το 2020, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι αφαιρεί σχεδόν όλο το περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες του.
Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του 2020 και ο εγκλεισμός οδήγησαν πολλά παιδιά, όπως και τους αδικοχαμένους αυτούς νέους, στη βαρεμάρα, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε επικίνδυνες συμπεριφορές.
Η υπόθεση έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντελαγουέρ, αν και βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Το TikTok αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, επικαλούμενο ότι τα θύματα ζούσαν εκτός ΗΠΑ. Εάν η εκδίκαση προχωρήσει, η πλατφόρμα θα κληθεί να καταθέσει τα δεδομένα των παιδιών, εάν αυτά δεν έχουν διαγραφεί μέχρι τότε, ένα σενάριο που δεν αποκλείεται.
Οι οικογένειες των θυμάτων υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι των παιδιών τους αποτελούν “το προβλέψιμο αποτέλεσμα του σκόπιμου εθισμού” που εφαρμόζει το TikTok, καθώς και των αποφάσεων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της εφαρμογής.
