Τραμπ: «Θα χρησιμοποιήσω δασμούς για να αποκτήσω τη Γροιλανδία»
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με οικονομικές κυρώσεις χώρες που δεν θα συναινέσουν στην προσάρτηση της αυτόνομης περιοχής της Δανίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς των δασμών», άφησε να εννοηθεί ότι οι δασμοί μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο πίεσης προς τρίτες χώρες, προκειμένου να αποδεχθούν την προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, μιας ημιαυτόνομης περιοχής που ανήκει στη Δανία, τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την Κοπεγχάγη και τη Γροιλανδία, όσο και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ έλαβαν αρνητικές απαντήσεις και από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
Ο Τραμπ έκανε αυτές τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, η οποία αφορούσε την υγειονομική περίθαλψη. Εκεί, ανέφερε πώς η απειλή επιβολής δασμών οδήγησε άλλες ανεπτυγμένες χώρες να αποδεχθούν υψηλότερες τιμές για φάρμακα, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τιμών στις ΗΠΑ.
«Μπορεί να το κάνω και για τη Γροιλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μπορεί να επιβάλω δασμούς σε χώρες αν δεν συμφωνήσουν με τη Γροιλανδία, γιατί τη χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μπορεί να το κάνω», επανέλαβε.
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος των ενδεχόμενων δασμών, ούτε για τις χώρες που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν. Στο μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ενδέχεται να κρίνει ανά πάσα στιγμή τη νομιμότητα των δασμών που ο Τραμπ επέβαλε μονομερώς διεθνώς.
«Είμαι ο βασιλιάς των δασμών και ο βασιλιάς των δασμών έχει κάνει εξαιρετική δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Ελπίζω να κερδίσουμε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, γιατί αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι ντροπή για τη χώρα μας».
