Ενημέρωση με ένα κλικ

Νίκος Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία υπόλογες για αποτυχημένες πολιτικές

Σφοδρή επίθεση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για σιδηρόδρομο, FIR Αθηνών και αγροτικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αποδίδοντας ευθύνες για τις πολιτικές που εφαρμόζει σε κρίσιμους τομείς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. Η ομιλία του εντάχθηκε στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία HELLENIC TRAIN AE (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.).

Σχετικά με τον σιδηρόδρομο, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο αποτυχημένο δρόμο, με αποσπασματικές ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς επαρκή δημόσιο έλεγχο, λογοδοσία και στρατηγικό ορίζοντα. «Έχετε μετατρέψει κρίσιμες υποδομές και εργαλεία ασφάλειας και ανάπτυξης σε μηχανισμούς μεταφοράς ρίσκου από το δημόσιο για να γίνονται κέρδος. Άρα το ρίσκο στο δημόσιο και το κέρδος στον ιδιώτη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το κόστος και ο λογαριασμός επωμίζονται πάντα ο ελληνικός λαός. «Αυτό το μοντέλο σκέψης απέτυχε με πάταγο στο σιδηρόδρομο», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επέλεξε το διάλογο, αλλά τα τετελεσμένα, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο θεσμικό ατόπημα». Σημείωσε ότι δεν παρουσιάστηκε απολογισμός της αρχικής σύμβασης, ενώ η φερόμενη τροποποίηση δεν αποτελεί τομή, αλλά μια «ετεροβαρής συμφωνία» που αποδυναμώνει τον επενδυτικό σχεδιασμό, χωρίς σαφή δέσμευση και χρονικό ορίζοντα. «Διατηρείτε γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις χωρίς σύνδεση με την ασφάλεια, τη συχνότητα και την ποιότητα των δρομολογίων. Θωρακίζετε την εταιρεία, αποδυναμώνετε το δημόσιο και αφήνετε ξανά τον πολίτη ακάλυπτο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέμα με μια «καθυστερημένη παραίτηση του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας», αντί να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις. «Δεν είναι ένα κομματικό θέμα, είναι ένα τεράστιο ζήτημα που χτυπάει την οικονομία, την ασφάλεια πάνω απ’ όλα και την αξιοπιστία της χώρας», τόνισε. Απηύθυνε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής που διερευνά το συμβάν είναι «κόλαφος για την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας». Υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να απαντήσει γιατί επί επτά χρόνια δεν εκσυγχρονίστηκαν συστήματα παρωχημένης τεχνολογίας.

Τέλος, για το αγροτικό ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατακλέβει» τους αγρότες και αντί να τους ζητήσει συγγνώμη, τους επιτίθεται, ενώ το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη. Σχολιάζοντας την πρόταση για αφορολόγητο πετρέλαιο ως κίνητρο για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν την ψήφισε όταν την κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ δύο φορές στη Βουλή. «Τώρα που το προτείνει αυτός, δεν ευνοεί το λαθρεμπόριο;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος σε προηγούμενη ειρωνική αντίδραση του πρωθυπουργού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com