Οι τεταμένες συναντήσεις Τραμπ – Ζελένσκι: Από τις κατηγορίες για την ευγνωμοσύνη ως τις εγγυήσεις ασφαλείας
Αναδρομή στις συχνές και συχνά δυσάρεστες επαφές των δύο ηγετών, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αμερικανικές προτάσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχαν πολλαπλές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, με την πιο χαρακτηριστική και άβολη να λαμβάνει χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε δημόσια τον Ουκρανό ομόλογό του, κατηγορώντας τον ότι δεν επέδειξε την αναγκαία ευγνωμοσύνη για την αμερικανική στήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτή ήταν μία από τις τρεις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στον Λευκό Οίκο εντός του 2025.
28 Φεβρουαρίου
Σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο Οβάλ Γραφείο, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, αντέδρασαν έντονα προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον για παρεμπόδιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Ο Τραμπ φέρεται να δήλωσε στον Ζελένσκι ότι «δεν έχει τα χαρτιά» και ότι «παίζει με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η ουκρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε πριν από το γεύμα, παρά την επιθυμία για συνέχιση των διαλόγων. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «λυπηρή» και δήλωσε ότι «δεν εξελίχθηκε όπως θα έπρεπε». Από διπλωματικής σκοπιάς, η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί «κηλίδα» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του δυτικού κόσμου, και πρώτη σαφή ένδειξη ότι ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει το ουκρανικό ζήτημα με τον «παραδοσιακό» τρόπο των τελευταίων ετών.
18 Αυγούστου
Τον Αύγουστο, ο Τραμπ, ο Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο για να συζητήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρείχαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προς την Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε, επίσης, μια τριμερή συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Ζελένσκι και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που επιδίωκε εδώ και καιρό. Παρά την επιθυμία του Τραμπ, καμία τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.
17 Οκτωβρίου
Τον Οκτώβριο, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον με την ελπίδα να λάβει πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Tomahawk. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η παράδοση τέτοιων όπλων θα συνιστούσε «κλιμάκωση» και μετά τις συνομιλίες αρνήθηκε εκ νέου να τα παραδώσει. Πηγές που είχαν γνώση των συζητήσεων τις περιέγραψαν ως τεταμένες, ειλικρινείς και, σε στιγμές, «άβολες». Ουκρανική πηγή χαρακτήρισε τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο «τεταμένη», αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν φωνές», υποβαθμίζοντας αναφορές για εκρηκτική αντιπαράθεση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ επανέλαβε την πρότασή του προς το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πολέμου.
Η σημερινή συνάντηση, τέταρτη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι εντός του έτους, εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τον τερματισμό ή την «πάγωμα» του πολέμου, παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στη Μέση Ανατολή. Το πλαίσιο αυτό έχει τεθεί και από τη Ρωσία, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, αλλά και από το Κίεβο. Απομένει να φανεί αν η αλλαγή του τόπου συνάντησης, από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ στο Mar-a-Lago, θα αποφέρει πιο απτά αποτελέσματα και θα δώσει μια διαφορετική τροπή στον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη.

