Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα Χριστουγεννιάτικα Τραπέζια Του Κόσμου: Γεύσεις Και Παραδόσεις Που Ενώνουν

Από την Ευρώπη ως την Ασία, οι εορταστικές παραδόσεις φέρνουν μοναδικές γεύσεις στο τραπέζι των Χριστουγέννων.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ένα αμιγώς παραδοσιακό πιάτο για την ημέρα των Χριστουγέννων, με κάθε οικογένεια να δημιουργεί τα δικά της έθιμα βάσει των προτιμήσεών της. Άλλωστε, ο “πρωταγωνιστής” των ημερών είναι τα μελομακάρονα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πιάτα θεωρούνται απλώς συνοδευτικά.

Ωστόσο, σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, το εορταστικό τραπέζι διαφέρει σημαντικά, διαθέτοντας μοναδικές παραδόσεις και αρώματα. Από την ηπειρωτική Ευρώπη έως τη Νότια Ασία, οι γιορτινές γεύσεις αποκτούν ξεχωριστή ταυτότητα. Στη Δανία και τη Φινλανδία, η μαριναρισμένη ρέγγα και τα καπνιστά παϊδάκια κλέβουν την παράσταση την παραμονή των Χριστουγέννων. Στην Ινδία και την Αιθιοπία, αντίθετα, προτιμούν ένα πικάντικο στιφάδο, το οποίο σερβίρεται είτε με αλκοολούχα κέικ ρυζιού είτε με ζυμωμένα ψωμιά.

**Πικλαρισμένη ρέγγα στη Δανία για «Καλά Χριστούγεννα»**
Η ρέγγα, σε όποια μορφή της (μαριναρισμένη, καπνιστή ή τηγανητή), αποτελεί βασικό στοιχείο της δανέζικης κουζίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα απαιτούν μια ιδιαίτερη προετοιμασία. Η ρέγγα «julesild», που σερβίρεται ως ορεκτικό κατά τη διάρκεια του julefrokost – των χριστουγεννιάτικων γευμάτων που απολαμβάνουν φίλοι, οικογένεια και συνάδελφοι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου – είναι μαριναρισμένη και αρωματισμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και σανταλόξυλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η καλύτερη συνοδεία της είναι μια φέτα rugbrød (δανέζικο ψωμί σίκαλης) και μια κουταλιά σπιτική ρεμουλάδα.

**Ανυπομονούν για τη σούπα από παντζάρια στην Πολωνία**
Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στην Πολωνία ξεκινά με την εμφάνιση του πρώτου αστεριού στον νυχτερινό ουρανό. Το γεύμα, που παραδοσιακά περιλαμβάνει 12 πιάτα – συμβολίζοντας τους 12 αποστόλους και τους 12 μήνες του έτους – περιλαμβάνει συχνά κυπρίνο, pierogi (γεμιστά ζυμαρικά) και μια ποικιλία από επιδόρπια με φρούτα και σπόρους παπαρούνας. Η αρχή, όμως, γίνεται πάντα με μια σούπα από παντζάρια, γνωστή ως «barszcz». Τα ωμά παντζάρια σιγοβράζουν σε ζωμό λαχανικών με ξύδι και λίγο σκόρδο, για να στραγγιστούν στη συνέχεια και να απομείνει ένας ζωμός με έντονο χρώμα. Παραδοσιακά, το barszcz σερβίρεται με μικρά ζυμαρικά γεμιστά με μανιτάρια, γνωστά ως uszka, που σημαίνει «μικρά αυτιά».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com