Η Αγία Θεοφανώ: Η θαυματουργή βασίλισσα που αγαπούσε τους φτωχούς
Σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Θεοφανούς, της ευσεβούς συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού.
Σήμερα, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Θεοφανούς της Θαυματουργού, συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού, καθώς και του Αγίου Μοδέστου, Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι Θεοφανώ και Μόδεστος.
Η Αγία Θεοφανώ, κόρη του Κωνσταντίνου του Μαρτινάκη, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανατράφηκε με επιμέλεια. Σε ηλικία κατάλληλη, ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Μακεδόνας την πάντρεψε με τον γιο του, Λέοντα τον Σοφό (886-912 μ.Χ.). Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, που διήρκεσε 12 χρόνια, η Θεοφανώ ξεχώρισε για την αφοσίωσή της, την ευσεβή ζωή της, τις ελεημοσύνες της και την άκρα ευλάβειά της. Οι σύγχρονοί της την αναγνώρισαν ως αγία και θαυματουργή χάρη στα πολλά έργα αγάπης που επιτελούσε.
Παρά τα μεγαλεία και τον πλούτο που την περιέβαλλαν, η Αγία Θεοφανώ διατήρησε την ταπεινοφροσύνη και τη μετριοφροσύνη. Προτιμούσε απλή ενδυμασία και αφιέρωνε τον χρόνο της στους ανθρώπους που την είχαν ανάγκη. Συχνά, με τη συνοδεία δύο έμπιστων υπηρετριών, επισκεπτόταν σπίτια φτωχών και κατατρεγμένων, προσφέροντας βοήθεια και παρηγοριά.
Η πίστη της ήταν τόσο ισχυρή που αξιώθηκε να επιτελεί θαύματα. Όταν η ιατρική επιστήμη αδυνατούσε να θεραπεύσει κάποιον ασθενή, η Αγία, με τη δύναμη της ψυχής της, του επανέφερε την υγεία. Παρά τις δυσκολίες και τις πίκρες που αντιμετώπισε στη ζωή της, η Αγία Θεοφανώ συνέχιζε να υμνεί τον Κύριο με αμείωτο πάθος.
Μετά τον θάνατό της, ο σύζυγός της, αυτοκράτορας Λέοντας, έκτισε έναν όμορφο ναό κοντά στον ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου εναποτέθηκε το τίμιο λείψανό της. Αργότερα, ο Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος μετέφερε το λείψανο στον ναό των Αγίων Αποστόλων και από εκεί, τελικά, στο Πατριαρχείο, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.