Ο Άκης Πετρετζίκης σε γαστρονομικό ταξίδι στην ιστορική Τσακωνιά
Μια απολαυστική εξερεύνηση της γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών γεύσεων της Νότιας Κυνουρίας, από την τηλεοπτική οθόνη στην καρδιά του επισκέπτη.
Η δημοφιλής ταξιδιωτική εκπομπή “Akis’ Food Tour”, με οικοδεσπότη τον Άκη Πετρετζίκη, προσκαλεί τους τηλεθεατές σε μια νέα, ανατρεπτική γαστρονομική περιπέτεια. Η σειρά, που έχει καθιερωθεί ως η πλέον απολαυστική γαστρονομική ταξιδιωτική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση, ξεκινά την πορεία της από τη Νότια Κυνουρία, την ιστορική περιοχή της Τσακωνιάς. Το επεισόδιο θα προβληθεί απόψε, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 21:30.
Με φόντο το επιβλητικό φυσικό τοπίο του Πάρνωνα και τη θάλασσα που αγγίζει τα νερά του Λεωνιδίου, ξεδιπλώνεται ένα οδοιπορικό πλούσιο σε γεύσεις, παραδόσεις και ανθρώπινες συναντήσεις που χαράσσονται στην καρδιά.
Το ταξίδι του Άκη ξεκινά από το Λεωνίδιο, μια γραφική πόλη που στέκει στην κοίλη ενός απότομου, κατακόκκινου βράχου, δίπλα στη θάλασσα. Εκεί, ο Άκης μυείται στα μυστικά της τσακώνικης φιλοξενίας, μαθαίνει για την αρχαία τσακώνικη διάλεκτο και δοκιμάζει την ιδιαίτερη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας. Σε ένα από τα παλαιότερα καφενεία της περιοχής, απολαμβάνει χειροποίητο παγωτό καϊμάκι, ενώ στο ιστορικό Αρχοντικό Τσικαλιώτη, πραγματοποιεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Η διαδρομή του τον οδηγεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Λεωνιδίου, όπου οι γυναίκες του τόπου του αποκαλύπτουν τα βήματα για την παρασκευή του περίφημου γλυκού μελιτζανάκι, μια τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Κατευθυνόμενος προς τον ορεινό Κοσμά, ο Άκης ανηφορίζει με το ποδήλατό του, διασχίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι του Δαφνώνα. Η διαδρομή του, ανάμεσα σε πυκνά έλατα και επιβλητικούς βράχους, του χαρίζει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας, φτάνοντας στο “μπαλκόνι της Κυνουρίας”. Στην πανέμορφη πλατεία του χωριού, δοκιμάζει βραστή γίδα, άγρια αποξηραμένα χόρτα και μια ρεβυθάδα που θα του μείνει αξέχαστη. Ανακαλύπτει επίσης ότι στα ορεινά, τα μελομακάρονα δεν αποτελούν απλώς χριστουγεννιάτικη συνήθεια, αλλά μια γεύση που απολαμβάνεται όλες τις εποχές του χρόνου.
Στη Βασκίνα, ένα μικρό χωριό με ελάχιστους κατοίκους, η μοναδική εν λειτουργία ταβέρνα του χωριού μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Ζυμωτό ψωμί, ντόπια κρέατα ψημένα στον ξυλόφουρνο και οι παραδοσιακές γκόγκες – τα χαρακτηριστικά “σκαστά” μακαρόνια της Τσακωνιάς – συνθέτουν ένα αυθεντικό και παρηγορητικό γεύμα, προσφέροντας την αίσθηση της οικείας φιλοξενίας.
Στον παραθαλάσσιο Τυρό, ο Άκης έρχεται σε επαφή με την αρχαία τέχνη του αργαλειού, δοκιμάζοντας να υφάνει με νήματα από πρόβειο μαλλί. Από τα υφαντά, περνά στις γεύσεις: φρέσκο ψάρι από τα νερά του Μυρτώου πελάγους, αλλά και μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία με φρέσκα αυγά και κιμά κόκορα από το τοπικό εκτροφείο.
Το πλούσιο σε εικόνες και γεύσεις ταξίδι του Άκη ολοκληρώνεται στα Μέλανα, ένα χωριό που διατηρεί πεισματικά τον τσακώνικο χαρακτήρα του. Στην αυλή μιας φιλόξενης γιαγιάς, ο Άκης ετοιμάζει χυλοπίτες και τραχανά, ενώ λίγο αργότερα, στο καφενείο-παντοπωλείο της πλατείας, απολαμβάνει ένα τραπέζι στρωμένο με γενναιοδωρία, μεράκι και απολαυστικό φαγητό.