Η γιορτή της ημέρας: Άγιοι και ονόματα που τιμά η Εκκλησία
Μνημονεύονται οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος, Ορέστης και η Αγία Λουκία, με αναφορά στα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα.
Σήμερα, Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδάριου και Ορέστη, μαρτύρων, καθώς και του Οσίου Άρεως του σοφού. Επίσης, τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιουβεναλίου και της Αγίας Λουκίας της παρθένου.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Άρης, Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα, Αυξέντιος, Αυξέντης, Αυξεντία, Αυξεντούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μαρδάριος, Μαρδάρης, Μάρδας, Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα, Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα.
Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης υπέστησαν μαρτύριο κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο Άγιος Ευστράτιος, ανώτερος αξιωματικός, αφού υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, θανατώθηκε με ρίψη στη φωτιά, αφού προηγουμένως τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρακτωμένα σιδερένια παπούτσια γεμάτα καρφιά. Ο Άγιος Αυξέντιος, ιερέας, αποκεφαλίστηκε επειδή αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος Μαρδάριος υποβλήθηκε σε φρικτό μαρτύριο με κάψιμο, ενώ ο Άγιος Ευγένιος, αξιωματικός, υπέστη ακρωτηριασμούς και σπάσιμο των ποδιών του. Τέλος, ο στρατιώτης Ορέστης θανατώθηκε αφού τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι.
Η Αγία Λουκία, παρθένος από τις Συρακούσες της Σικελίας, μαρτύρησε το 304 μ.Χ. κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Πασχάσιος και της αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού. Μετά από όραμα της Αγίας Αγάθης, η οποία προφήτευσε το μαρτυρικό της τέλος, η Αγία Λουκία διέθεσε την περιουσία της στους φτωχούς. Λόγω της ακλόνητης πίστης της, ο μνηστήρας της την κατήγγειλε στον ηγεμόνα Πασχάσιο. Παρά τις προσπάθειες να ατιμαστεί, θεία δύναμη την προστάτευσε. Αφού την έδειραν, της έβαλαν φωτιά, η οποία όμως έσβησε θαυματουργικά. Στη συνέχεια, της έβγαλαν τα μάτια και ένας στρατιώτης την αποκεφάλισε. Πριν παραδώσει την ψυχή της, προφήτευσε την επικράτηση του χριστιανισμού. Το ιερό της λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στη Βενετία. Σήμερα, η Αγία Λουκία τιμάται ως προστάτιδα των οφθαλμών, ενώ στην εικονογραφία απεικονίζεται με κλάδο φοίνικος και πινάκιο με μάτια. Η εορτή της, δώδεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, συμβολίζει το φως που φέρνει η γέννηση του Θεανθρώπου.
Ανατολή ήλιου: 07:32 – Δύση ήλιου: 17:06
Σελήνη 23.6 ημερών.
