Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Νέος πρέσβης στη Δανία υπόσχεται στήριξη στη Γροιλανδία, έπειτα από την πρόταση Τραμπ

Ο Κένεθ Χάουερ επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά την αμφιλεγόμενη πρόταση του προέδρου Τραμπ για αγορά του νησιού.

Ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δανία, Κένεθ Χάουερ, δεσμεύτηκε να προσφέρει αυξημένη στήριξη στη Γροιλανδία, ενόψει της πρώτης του επίσκεψης στο νησί. Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα στον απόηχο του ενδιαφέροντος που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόκτηση του ημιαυτόνομου εδάφους, μια πρόταση που είχε επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ Δανίας και ΗΠΑ.

Ο Χάουερ, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής του PayPal, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Νουούκ ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να κάνουν περισσότερα» και επιθυμούν «να στηρίξουν ένα ισχυρό, ασφαλές και με ευημερία μέλλον για τους ανθρώπους που αποκαλούν την Αρκτική σπίτι τους». Η δήλωσή του έγινε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότσφελντ, όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα Sermitsiaq.

Η Μότσφελντ, από την πλευρά της, τόνισε ότι οι αμερικανικές τοποθετήσεις σχετικά με τη Γροιλανδία είχαν δημιουργήσει ανασφάλεια στους κατοίκους. Γι’ αυτό, ζήτησε να υπάρξει άμεσος και ανοιχτός διάλογος με την Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας την 80χρονη συνεργασία των δύο χωρών βάσει κοινών συμφερόντων. «Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ώστε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο πρέσβης Χάουερ θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Επιτροπής και της Μόνιμης Επιτροπής, οι οποίες εναλλάσσονται μεταξύ Γροιλανδίας και ΗΠΑ. Αυτά τα φόρουμ αποτελούν πλατφόρμα για την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί. Η Μότσφελντ δήλωσε ότι οι ετήσιες συνεδριάσεις αποσκοπούν στην προώθηση άμεσου διαλόγου και συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας.

Παρότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη Γροιλανδία, που βρίσκεται υπό δανέζικη κυριαρχία, ζωτικής σημασίας για την αμερικανική ασφάλεια και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων, η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας αναγνώρισε ότι «το περασμένο έτος ήταν δύσκολο». «Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός αποτελούν τη βάση κάθε συνεργασίας», δήλωσε, αναφερόμενη στις διαφωνίες που προέκυψαν.

Το δανέζικο υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει ποιοι εκπρόσωποι από την Κοπεγχάγη θα παρευρεθούν στις συνομιλίες. Τόσο η δανέζικη όσο και η γροιλανδική κυβέρνηση έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την πρόθεση παραχώρησης του πλούσιου σε πόρους νησιού στις ΗΠΑ, παρόλο που η Δανία φέρει την ευθύνη για τις στρατιωτικές δυνατότητες του εδάφους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com