Η ελληνική κουζίνα στη δεύτερη θέση – Ιταλία και Νάπολη στο επίκεντρο των βραβείων Taste Atlas
Παρά την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις, με την Ιταλία και τη Νάπολη να κατακτούν τις κορυφαίες θέσεις για το 2025.
Το Taste Atlas, ένας παγκόσμιος οδηγός γαστρονομίας, ανακοίνωσε για άλλη μια φορά τις βραβεύσεις του για το 2025, αναδεικνύοντας την καλύτερη κουζίνα, τα κορυφαία πιάτα και τις πόλεις που προσφέρουν τις πιο αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Η Ελλάδα, αν και δεν διατήρησε την περσινή της πρωτοκαθεδρία, είχε δυναμική παρουσία σε πολλές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, η ελληνική κουζίνα, η οποία πέρυσι κατέκτησε την πρώτη θέση ξεπερνώντας χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία, φέτος κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση. Την κορυφή της λίστας καταλαμβάνει πλέον η Ιταλία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Περού, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα με τις κορυφαίες πόλεις για φαγητό παγκοσμίως, όπου η Ιταλία κυριαρχεί. Η Νάπολη αναδείχθηκε η «βασίλισσα» του φαγητού για το 2025, ακολουθούμενη από το Μιλάνο, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, το Μουμπάι της Ινδίας και τη Γένοβα.
Για να εντοπίσει κανείς ελληνικές γεύσεις σε αυτή τη λίστα, θα πρέπει να ανατρέξει αρκετά χαμηλότερα. Τα Χανιά της Κρήτης βρίσκονται στην 64η θέση, ενώ το Ηράκλειο, επίσης από την Κρήτη, ακολουθεί στην 91η θέση. Η παγκόσμια εκτίμηση στην κρητική κουζίνα επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.
Η Νάπολη, ανακηρυγμένη ως η κορυφαία πόλη για φαγητό για το 2026, ξεχώρισε ανάμεσα σε 18.828 πόλεις, βάσει 590.228 έγκυρων αξιολογήσεων για 16.357 είδη φαγητού. Η πόλη, θεωρούμενη ως η γενέτειρα της πίτσας, είναι πατρίδα μιας από τις πιο σημαντικές γαστρονομικές παραδόσεις της Ιταλίας. Η ναπολιτάνικη πίτσα, με την χαρακτηριστική λεπτή και αφράτη ζύμη της και τα ποιοτικά, ελάχιστα υλικά, παραμένει το απόλυτο σήμα κατατεθέν της. Επιπλέον, η Νάπολη φημίζεται για την pizza fritta, ένα δημοφιλές τηγανητό πιάτο, καθώς και για αρτοσκευάσματα όπως η διάσημη sfogliatella.