Ενημέρωση με ένα κλικ

Η γαστρονομική υπεροχή ξανά στα χέρια της Ιταλίας, με την Ελλάδα να κατακτά τη δεύτερη θέση

Αναλυτικά η κατάταξη του Taste Atlas για το 2025-2026, όπου η ελληνική κουζίνα επιβεβαιώνει την παγκόσμια αναγνώρισή της σε πιάτα και γαστρονομικές περιοχές.

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη κατάταξη του Taste Atlas για την περίοδο 2025-2026, η ιταλική κουζίνα επανέκτησε την κορυφή, ξεπερνώντας την ελληνική που είχε κατακτήσει την πρωτιά την προηγούμενη χρονιά. Η ελληνική γαστρονομία, ωστόσο, διατήρησε τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια φήμη της.

Στην τρίτη θέση της λίστας με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου βρίσκεται η κουζίνα του Περού, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Στην πρώτη δεκάδα συμπεριλαμβάνονται επίσης η τουρκική κουζίνα στην 7η θέση, η κινεζική στην 8η, με τη γαλλική και την ινδονησιακή να κλείνουν τη δεκάδα.

Η ελληνική παρουσία, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην γενική κατάταξη. Το ελληνικό φαγητό διακρίνεται και στις κατηγορίες των καλύτερων πιάτων και γαστρονομικών περιοχών. Στην κατηγορία των πιάτων, το κοντοσούβλι κατέλαβε την 6η θέση, με την πρώτη θέση να ανήκει στη σούπα Vori-vori από την Παραγουάη και τη δεύτερη στη ναπολιτάνικη πίτσα. Στην ενότητα των τυριών, η γραβιέρα αναδείχθηκε κορυφαία, ενώ στα πιάτα με αρνίσιο κρέας, τα παϊδάκια βρέθηκαν στη δεύτερη θέση και το αντικριστό στην πέμπτη.

Εντυπωσιακή είναι και η εκπροσώπηση της Ελλάδας στις καλύτερες γαστρονομικές περιοχές, όπου καταλαμβάνει έξι θέσεις στην πρώτη δεκάδα. Η Ιταλία κυριαρχεί με τις περιοχές Καμπανία και Εμίλια-Ρομάνα στις δύο πρώτες θέσεις. Η Κρήτη κατέλαβε την τρίτη θέση, η Μακεδονία την πέμπτη, οι Κυκλάδες την έκτη, η Πελοπόννησος την όγδοη και το Βόρειο Αιγαίο τη δέκατη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com