Ο Ζοάν Λαπόρτα αποχωρεί από την προεδρία της Μπαρτσελόνα το 2026
Ο Καταλανός παράγοντας ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, επικαλούμενος τον σεβασμό στη δημοκρατία και την ηλικία του.
Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για νέα θητεία στην ηγεσία του καταλανικού συλλόγου, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2026. Παρότι το καταστατικό του συλλόγου επιτρέπει την επανεκλογή του, ο 63χρονος Λαπόρτα αποφάσισε να αποσυρθεί, δηλώνοντας εμφατικά την πρόθεσή του σε φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα «La Vanguardia».
«Θα μπορούσα να θέσω υποψηφιότητα εκ νέου, αλλά δε θα το κάνω. Δε θέλω να γίνω σαν τον Πούτιν ή τον Μαδούρο. Θα ήταν ανάρμοστο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό του στις δημοκρατικές αρχές που διέπουν τη Μπαρτσελόνα. «Εκτιμώ τη δημοκρατία και το καταστατικό είναι ο ανώτατος κανόνας που διέπει τον θεσμό μας. Επιπλέον, έχω πλέον και μια κάποια ηλικία», πρόσθεσε.
Η τρέχουσα θητεία του Λαπόρτα είναι η δεύτερη στην ιστορία του, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου και μεταξύ 2003 και 2010. Η πρώτη του περίοδος χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αθλητική επιτυχία, με την Μπαρτσελόνα να κατακτά έξι τίτλους La Liga, τρία Κύπελλα Ισπανίας, τέσσερα Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Champions League, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA.
Πριν την αποχώρησή του, ο Λαπόρτα και η διοίκησή του έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν την εκλογική διαδικασία για τον διάδοχό του. «Σκοπεύουμε να αποφασίσουμε την ημερομηνία των εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου. Είμαστε συγκεντρωμένοι στην καθημερινή δουλειά του συλλόγου. Έχουμε το Κύπελλο Ισπανίας, τη La Liga… και θέλουμε η εκλογική διαδικασία να μη επηρεάσει την ομάδα», κατέληξε.