Ενημέρωση με ένα κλικ

Αφέθηκαν ελεύθεροι Μογκερίνι και Σανίνο μετά την σύλληψή τους για υπόθεση απάτης στην ΕΕ

Συνεχίζεται η έρευνα για ενδεχόμενη "στήσιμο" διαγωνισμών, ενώ οι δύο αξιωματούχοι κρίθηκαν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος διαφυγής.

Ελεύθεροι αφέθηκαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Στέφανο Σανίνο, καθώς οι αρχές έκκριναν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος διαφυγής, ενώ η έρευνα για ενδεχόμενη απάτη σε διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία την Τρίτη, στο πλαίσιο διερεύνησης κατηγοριών για απάτη.

Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Στέφανο Σανίνο, πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους σχετικά με την υπόθεση, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το ευρωπαϊκό γραφείο του δημόσιου κατήγορου.

Η κ. Μογκερίνι, η οποία είναι πρύτανης του Κολλεγίου της Ευρώπης, ο κ. Σανίνο και ένα μέλος του προσωπικού του Κολλεγίου συνελήφθησαν την Τρίτη. Η έρευνα εστιάζει στο κατά πόσο ο δημόσιος διαγωνισμός που προκήρυξε η EEAS το 2021-2022, με σκοπό την επιλογή ακαδημαϊκού ιδρύματος για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας, είχε «στηθεί» προς όφελος του Κολλεγίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα, οι κατηγορίες αφορούν απάτη σε δημόσιες συμβάσεις, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου. Ωστόσο, και οι τρεις συλληφθέντες τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους από αρμόδιο δικαστήριο, καθώς δεν θεωρούνται κίνδυνος διαφυγής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com